16 °C Budapest

Tönkrement akkumulátorok - ki a hibás?

Pénzcentrum
2007. március 14. 13:00

Az autók akkumulátorait általában 3-5 évenként kell kicserélni, de az elmúlt két év tapasztalatai alapján ez az intervallum egyre inkább csökken. Vajon mi lehet ennek az oka?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagyon valószínű, hogy az elromlott akkumulátorok számának emelkedése arra vezethető vissza, hogy egyre többféle elektronikus "kütyüt" használunk autóinkban is. Annak ellenére, hogy az autóknak több rendszert kell irányítaniuk, évtizedek óta ugyanazt a teljesítményű akkumulátorokat használják.

Nekünk, az autóban ülőknek a fedélzeti elektronikai termékek burjánzása megemelkedett szintű kényelmet, elégedettséget, hatékonyságot és biztonságot jelent, a számítógépesített motor-vezérlés, gumi nyomásérzékelő-, valamint navigációs- és szórakoztató-rendszerek formájában.

Mindennek azonban van egy rossz oldala is. Az energiát igénylő készülékek valamint az elektronikus indítórendszerek, szennyezést gátló eszközök, biztonsági rendszerek és kijelzők egyre bonyolultabb és összetettebb hálózata oda vezet, hogy egyre több és egyre fiatalabb akkumulátor válik használhatatlanná.

Még a parkoló kocsiknak is több "kakaóra" van szükségük, mint eddig, és ez nem csupán amiatt van, mert a tulajdonosok elfelejtik lekapcsolni a fényszórókat, vagy az autós töltőn felejtik telefonjaikat. Rengeteg olyan elektronikus felszerelés van ma már forgalomban (ilyen például a díszkivilágítás, a navigációs rendszerek, diagnosztikai és motor-felügyeleti rendszerek, melyek memóriájának szüksége van áramra), amelyek még akkor is használnak áramot, amikor nincs gyújtás alatt a kocsi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikai Industry MR adatai alapján a pót-akkumulátorok eladása 13 százalékot emelkedett, 67.7 millió dollárra 2006 során, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 59,9 millió dollár volt. Az Industry MR szóvivője szerint nem csupán a fentebb már vázolt okok miatt növekedett meg a tönkrement akkumulátorok száma. Véleménye szerint a számok mögött az is állhat, hogy az emberek hosszabb ideig tartják meg autóikat, az akkumulátorcsere gyakorisága pedig az 5 évnél idősebb kocsik esetében emelkedik.

Szintén a gyakoribb tönkremenetelt idézheti elő a dízelmotorok elterjedése, melyek beindítása több energiát igényel. Sőt az egy családra jutó kocsik számának emelkedése miatt egy-egy autót kevesebb alkalommal használunk, így azok akkumulátorai könnyebben lemerülnek, vagy elromlanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?