5 °C Budapest

Tönkrement akkumulátorok - ki a hibás?

Pénzcentrum
2007. március 14. 13:00

Az autók akkumulátorait általában 3-5 évenként kell kicserélni, de az elmúlt két év tapasztalatai alapján ez az intervallum egyre inkább csökken. Vajon mi lehet ennek az oka?

Nagyon valószínű, hogy az elromlott akkumulátorok számának emelkedése arra vezethető vissza, hogy egyre többféle elektronikus "kütyüt" használunk autóinkban is. Annak ellenére, hogy az autóknak több rendszert kell irányítaniuk, évtizedek óta ugyanazt a teljesítményű akkumulátorokat használják.

Nekünk, az autóban ülőknek a fedélzeti elektronikai termékek burjánzása megemelkedett szintű kényelmet, elégedettséget, hatékonyságot és biztonságot jelent, a számítógépesített motor-vezérlés, gumi nyomásérzékelő-, valamint navigációs- és szórakoztató-rendszerek formájában.

Mindennek azonban van egy rossz oldala is. Az energiát igénylő készülékek valamint az elektronikus indítórendszerek, szennyezést gátló eszközök, biztonsági rendszerek és kijelzők egyre bonyolultabb és összetettebb hálózata oda vezet, hogy egyre több és egyre fiatalabb akkumulátor válik használhatatlanná.

Még a parkoló kocsiknak is több "kakaóra" van szükségük, mint eddig, és ez nem csupán amiatt van, mert a tulajdonosok elfelejtik lekapcsolni a fényszórókat, vagy az autós töltőn felejtik telefonjaikat. Rengeteg olyan elektronikus felszerelés van ma már forgalomban (ilyen például a díszkivilágítás, a navigációs rendszerek, diagnosztikai és motor-felügyeleti rendszerek, melyek memóriájának szüksége van áramra), amelyek még akkor is használnak áramot, amikor nincs gyújtás alatt a kocsi.

Az amerikai Industry MR adatai alapján a pót-akkumulátorok eladása 13 százalékot emelkedett, 67.7 millió dollárra 2006 során, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 59,9 millió dollár volt. Az Industry MR szóvivője szerint nem csupán a fentebb már vázolt okok miatt növekedett meg a tönkrement akkumulátorok száma. Véleménye szerint a számok mögött az is állhat, hogy az emberek hosszabb ideig tartják meg autóikat, az akkumulátorcsere gyakorisága pedig az 5 évnél idősebb kocsik esetében emelkedik.

Szintén a gyakoribb tönkremenetelt idézheti elő a dízelmotorok elterjedése, melyek beindítása több energiát igényel. Sőt az egy családra jutó kocsik számának emelkedése miatt egy-egy autót kevesebb alkalommal használunk, így azok akkumulátorai könnyebben lemerülnek, vagy elromlanak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?