3 °C Budapest

Kinek jó a kampány? - Senkinek!

Pénzcentrum
2007. január 29. 09:42

Az év végén lezárult kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány során több mint háromszázezer autós döntött a biztosítóváltás mellett. (Fontos odafigyelni, hogy csak azok az új szerződések érvényesek, amelyeknek első díját január 31-ig befizetik!) Évről évre egyre határozottabban merül fel a kérdés: valóban szükség van-e arra, hogy az autósok csak az év egyetlen hónapjában mérlegelhessék, kívánnak-e biztosítót váltani? A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) úgy ítéli meg, hogy a kampányidőszak elhagyása a biztosítási piac minden szereplője számára előnyökkel jár.

A jelenlegi rendszerben a gépjármű-tulajdonosok minden év novemberében egy időben szembesülnek az új kgfb-tarifákkal. Mivel a váltásra kizárólag ebben az időszakban nyílik lehetőség, a biztosítók folyamatosan bővülő eszköztárral, egyre intenzívebb marketingmódszerekkel (kisebb-nagyobb ajándékok, a kedvezmények mind átláthatatlanabb köre stb.) igyekeznek e néhány hét alatt magukhoz csábítani az ügyfeleket. Mindez jelentősen növeli a kötelező biztosítások költségeit, valamint annak esélyét, hogy az autós nem a számára optimális módozatot választja ki magának, a korrigálásra pedig egy évet kell várnia.

Ha a kampány alkalmazására vonatkozó az európai gyakorlatot vizsgáljuk, igen változatos képet kapunk. Mind az Európai Unió régebbi államai, mind az újonnan csatlakozó országok közt találunk bőven példát és ellenpéldát is a kgfb-kampány alkalmazására. A környező országokat vizsgálva Csehországban és Szlovákiában az itthonihoz igen hasonló gyakorlattal szembesülünk. Ugyanakkor Ausztriában egész évben lehet kötelezőt váltani, és hasonló a helyzet a közelmúltban csatlakozott Romániában is.

A FBAMSZ elérkezettnek látja az időt, hogy immár konkrét lépések is történjenek annak érdekében, hogy a kötelező biztosítás kampányának - a biztosítási piac jelenlegi fejlettségi szintje mellett több hátránnyal, mint előnnyel járó - gyakorlata középtávon megszűnjön. "Szövetségünk a kgfb-kampány ügyében az idén aktívan kezdeményezi az egyeztetést a szakmai szervezetekkel." - jelentette ki Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. "Örömmel tapasztaljuk, hogy ezt a törekvésünket a biztosítási piac egyre több meghatározó szereplője támogatja. Célunk, hogy még 2007-ben sor kerüljön azokra a jogalkotási lépésekre, amelyek meghatározzák az új rendszerre történő átmenet konkrét módját."

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?