27 °C Budapest
Shanghai,China-July 30th 2023: X (new Twitter), Threads, Facebook, YouTube, Instagram, WeChat, WhatsApp. Douyin(TikTok) and Sina Weibo app icons. Assorted online social media software brands

Figyelem, fontos változás lép életbe a Facebookon és Instagramon: ennyit kell fizetnie sok magyar felhasználónak

2024. március 20. 14:42

A Meta bejelentette, hogy a Facebook és az Instagram előfizetési díját Európában 9,99 euróról 5,99 euróra csökkenti, válaszul az adatvédelmi aggályokra és a digitális piacokról szóló törvény (DMA) követelményeire, igyekezve egyensúlyt teremteni az adatvédelmi jogszabályok és a felhasználók hozzájárulása nélküli személyre szabott hirdetések között - tudósított a Reuters.

A Meta Platforms, amely a Facebook és az Instagram tulajdonosa, bejelentette, hogy jelentősen csökkenti az említett platformok hirdetésmentes előfizetési díját Európában. A döntés hátterében az adatvédelmi és trösztellenes szabályozók aggodalmai állnak. A vállalat egy magas rangú vezetője szerint az előfizetési díjat 9,99 euróról 5,99 euróra csökkentik havonta egy fiók esetén, míg minden további fiókért 4 eurót kell fizetni.

Ez a lépés válaszul született azokra a kritikákra, amelyek szerint a felhasználóknak fizetniük kell a magánéletük védelméért. A Meta 2023 novemberében indította el ezt a szolgáltatást, hogy megfeleljen a digitális piacokról szóló törvénynek (DMA), ami korlátozza a cég lehetőségét arra, hogy beleegyezés nélkül személyre szabott hirdetéseket jelenítsen meg. A vállalat szerint ez az árcsökkentés egyensúlyt teremt az uniós adatvédelmi törvények és a DMA ellentmondásai között.

Tim Lamb, a Meta ügyvédje elmondta, hogy ez az árcsökkentés egy komoly ajánlatot jelent, amely segítheti a szabályozási bizonytalanság lecsillapítását. Azonban Max Schrems osztrák adatvédelmi aktivista szerint nem csak az árakról van szó. Schrems kiemelte, hogy már alacsony díjak esetén is megváltozik a felhasználók hozzájárulása, ami ellentétes lehet az uniós adatvédelmi jogszabállyal (GDPR), amely előírja, hogy a hozzájárulást "szabadon" kell megadni.

A meghallgatás célja volt tisztázni, hogyan felel meg a Meta a DMA követelményeinek. A vállalat tárgyalásokat folytat az adatvédelmi hatóságokkal, különösen az ír felügyeleti hatósággal. Azoknak a felhasználóknak pedig, akik beleegyeznek a nyomon követésbe, ingyenesen hozzáférhető lesz a szolgáltatás reklámbevételekből finanszírozva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni azt is, hogy amennyiben egy vállalat megsérti a DMA-t, úgy éves globális forgalmuk akár 10%-ának megfelelő bírságot is kockáztatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm