6 °C Budapest
Closeup - Woman is checking Bitcoin price chart on digital exchange on smartphone, cryptocurrency future price action prediction.

Megérkezett a friss jóslat: 2023-ban feltámad a kriptopiac?

2023. január 5. 20:03

Changpeng Zhao (CZ), a Binance vezérigazgatója nyilvános levélben összegezte az elmúlt év kriptopiacokat érintő eseményeit. A világ legnagyobb kriptotőzsdéjének vezetője ebben kifejtette, hogy 2022 komoly kihívások elé állította az iparág szereplőit, nagynevű és jelentős szereplők omlottak össze, így legutóbb az FTX is.

Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója nem rég egy nyílt levélben összegezte az elmúlt év eseményeit a kriptopiacon, ami bőven tartogatott hatalmas bukásokat. Szerinte azonban nem a csődök és a likviditási válságok szemszögéből kell megítélni az iparágat. Ezek az események megtisztulásához, jobb, biztonságosabb termékekhez és szolgáltatásokhoz vezetnek, ahogy ez a pénzügyi szektorral is történt 2008-ban. Fontos, hogy a Binance és más szereplők ellenállónak bizonyultak, a kriptovaluták használata nem csökkent, ezért 2022-t az állóképesség évének nevezte.

Jóslata szerint a kriptopiac hamarosan, még 2023-ban magához tér, a Binance pedig megerősödve kerül ki ebből a válságból. Az optimizmusát a szakember többek között arra alapozza, hogy továbbra is érkeznek majd olyan innovációk, amelyek bizonyítják, szükség van a kriptoipar termékeire és szolgáltatásaira. Ezt azzal is alátámasztotta, hogy 2022-ben olyan nagynevű piaci szereplők is a blockchain technológiára alapuló megoldásokat vezettek be, mint többek között a Tesla, McDonald’s, a Sony, a Nike, a KPMG, a JPMorgan, a Cloudfare, a PayPal, az American Express, az Accenture, a Nasdaq, a Google Cloud, vagy éppen a Mastercard.

Hangsúlyozta, a Binance most az építkezésre és az innovációra koncentrál, tovább bővíti munkavállalóinak számát. Már 7500 ember dolgozik a cégnél, akik több mint száz nemzetet képviselnek, több mint 120 millió felhasználót szolgálnak ki világszerte. CZ elismerte, annak érdekében, hogy a felhasználók és intézmények bizalmát helyreállítsák a kriptovaluták iránt, szükség van a piac működését érintő alapelvek újragondolására, párbeszédre a piaci szereplőkkel, kormányokkal, a nemzeti és nemzetközi bűnüldöző hatóságokkal, növelni kell a felhasználók védelmét és az átláthatóságot. Éppen ezért ők a korábbi 500-ról 750-re növelték a biztonságért és a compliance területért, azaz a megfelelőségért dolgozó munkatársak számát.

Edukáció és építkezés

Ugyanakkor kiemelte, a 2021-ben a kriptovaluták tranzakcióinak mindössze 0,15 százaléka volt köthető valamilyen törvénytelen tevékenységhez. 2022-ben a biztonságért és felderítésért felelős csapatuk több mint 47 ezer rendőrségi megkeresésre reagált, több mint 70, kiberbűnözés elleni workshopban vett részt. CZ elárulta, a jövőben a Binance platformján a felhasználók hozzáférést kapnak azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek igazolják pénzeszközeik meglétét, valamint nyilvánossá teszik a cég saját tartalékait is. Az iparág egyik legszigorúbb felhasználóazonosító rendszerét vezetik be.

Hangsúlyozta az edukáció fontosságát, példaként a Binance Akadémiát említette, itt ingyenesen nyújtanak képzést a blokklánc technológia és a Web3 iránt érdeklődőknek -az oldal már magyarul is elérhető. A Binance Academy globális oldalát eddig 26 millió ember használta, 73 egyetemre juttatták el, ezzel több mint 5500 hallgatót tudtak megszólítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mindig tapasztaljuk a tavalyi események utóhatásait a piacon, ám a kriptoárak rendkívül ellenállónak bizonyultak. Függetlenül attól, hogy a piac egy hónapon vagy egy éven belül lendül fel újra, mi a nyerő oldalon leszünk, egy folyamatosan erősödő iparág meghatározó szereplőjeként

– jelentette ki Changpeng Zhao.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?