6 °C Budapest
Telephone problem. Upset angry millennial male feel outraged by bad wrong work of smartphone app poor weak wifi signal. Worried nervous young man missed business phone call get too much spam messages

Azonnal töröld ezeket az appokat a telefonodról: simán kifosztanak a csalók

2022. december 14. 14:14

Mintegy kétmillióan töltötték le a Google Play áruházából azokat az alkalmazásokat, amelyek pénzjutalmat, valamint jobb telefonos teljesítményt ígérnek, de valójában adathalászok fejlesztették őket a felhasználók érzékeny adatainak megszerzése érdekében - írta a BleepingComputer.

Az alkalmazásokat, amelyeket hasznos segédprogramokat álcáztak, a Dr. Web vírusirtó fedezte fel. Ahelyett azonban, hogy javítanák a telefonos teljesítményt, nem kívánt hirdetésekhez és rendszerproblémákhoz vezetnek - számolt be róla a BleepingComputer.

Az egyik ilyen azonosított alkalmazás a TubeBox, amely pénzjutalmat ígér a reklámok megtekintése után. A felhasználók azonban sosem jutnak hozzá az ígért pénzösszeghez, a trükk célja, hogy a felhasználót hamis ígéretekkel az alkalmazásban tartsa, hogy ott reklámokat nézegessen, és ezzel pénzt termeljen a fejlesztőknek.

További adware alkalmazások, amelyek 2022 októberében jelentek meg a Google Play-en, de azóta eltávolították őket:

  • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) – 1 000 000 letöltés
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) – 100 000 letöltés
  • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) – 50 000 letöltés
  • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) – 500 letöltés

A fenti alkalmazások a Firebase Cloud Messagingtől kaptak parancsokat, hogy káros, hirdetésekkel teletűzdelt weboldakat jelenítsenek meg a fertőzött eszközökön. A Fast Cleaner & Cooling Master nevű alkalmazással a csalók úgy tudták konfigurálni az áldozat készülékét, hogy az egyfajta proxy szerverként működjön, és ezzel a saját forgalmukat részben keresztülvihették a fertőzött eszközökön.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Dr. Web felfedezett egy sor olyan hitelezési alkalmazást is, amelyek azt állították, hogy közvetlen kapcsolatban állnak orosz bankokkal és befektetési csoportokkal. Ezek mindegyike átlagosan 100 ezer letöltést ért el. A hitelezési applikációk garantál nyereséget ígértek e befektetésekért cserébe, ám valójában adathalász oldalakra irányították a felhasználókat, ahol eltulajdonították az adataikat. A csaló alkalmazások elleni leghatékonyabb védelem a negatív értékelések, az adatvédelmi irányelvek, valamint a fejlesztői webhely hitelességének ellenőrzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?