Young businesswoman working on desk, logging in to her laptop and holding smartphone on hand with a security key lock icon on the screen. Privacy protection, internet and mobile security concept

Új sikerszakma a láthatáron: aki ért hozzá, milliókat kaszálhat

2021. szeptember 30. 10:00

Világszerte több mint 100 milliárd dollárnyi bitcoin-hoz nem férnek hozzá a tulajdonosok, mert egész egyszerűen elfelejtették a jelszavukat. Chris és Charlie Brooks, az etikus hacker apa és fia ebben láttak piaci rést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Új szakmára jelent meg a kereslet, a kriptotárcák feltörésével foglalkozó apa és fia olyanoknak segítenek, akik korai befektetőként elfelejtették a jelszavukat. Ők is jól járnak  ezzel, hiszen egy 1 millió dolláros fogásnál 200 ezer dollár, azaz nagyjából 60 millió forint is ütheti a markukat.

A Chainalysis kriptovaluta-adatszolgáltató cég elemzése rámutatott, hogy a világ kriptobányászai eddig összesen nagyjából 18,6 millió bitcoin-t „ástak ki", viszont a teljes állomány közel 20 százalékát elveszettnek tekintik. Ennek oka, hogy rengeteg felhasználó nem tud belépni a kriptotárcájába, ugyanis elfelejtette a jelszavát, írta a Haszon.

Valószínűséggel korai befektetőkről van szó, akik az évek során megfeledkeztek a fiókjukról, időközben pedig elveszítették a belépéshez szükséges, jellemzően bonyolult biztonsági hitelesítőket, jelszavakat. Erre a problémára reagálva Chris fiával megalapította a Crypto Asset Recovery-t, és jutalékért cserébe feltörik ezeket a tárcákat.

Becslései szerint a szóban forgó fiókok 2,5 százalékát tudják visszafejteni, amelyek körülbelül 3,2 milliárd dollárnyi valutát tartalmazhatnak. A maradék 17,5 százaléknak már olyan bonyolult a beléptetési rendszere, hogy szinte lehetetlen feltörni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?