7 °C Budapest
Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja

2021. augusztus 1. 07:03

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem hozta a várt eladási számokat. A Pénzcentrum piaci szereplők segítségével járt utána, hogy itthon mennyire népszerű a legkisebb, legolcsóbb iPhone 12-es. Az is kiderült, hogy melyik modelleket vásárolják a leginkább a hazai Apple-őrültek, és megtudtuk, miért a legkisebb háttértár a legnépszerűbb.

Június végén jelentette be az Apple, hogy már a széria kifutása előtt leállítja az iPhone 12 Mini gyártását, mivel elég gyenge volt a kereslet iránta. Immár csak a készletek erejéig lehet megvásárolni a 12-es széria legolcsóbb modelljét. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy itthon hogy teljesített a 12 Mini, illetve a szakértőkkel a magyarok iPhone vásárlási szokásait is körbejártuk.

Amíg az iPhone szériák 3 tagból álltak, addig általánosan elmondható volt, hogy az olcsóbb modellek voltak a legnépszerűbbek, de a Pro Max, illetve legdrágább modellek is árkategóriájukhoz képest jól teljesítettek - mondta kérdésünkre Szabó Gábor, a Telenor Magyarország készülék-portfólió menedzsere.

A Mini-széria sem fogyott rosszul, de szakmai körökben mi is hallottunk olyan információkat, hogy a gyártó nem elégedett a jelenlegi eladásokkal. Ennek lehet az oka az, hogy árazás tekintetében nem jelentős a különbség a 12 mini és a 12-es modell között

- ismertette a szakértő. Emellett a legkisebb 12-es szerinte pont a mérete miatt szerepelt rosszabbul az eladási listákon a többi darabnál.

A mini széria 5,4”-es kijelzőméretével ma már viszonylag kicsinek számít. Ez egy nieche termék; aki Apple rajongó és akinek nagy az iPhone 12 6,1”-es mérete, annak lehet megfelelő ez a készülék. Mivel a tartalomfogyasztási szokások átalakultak és egyre többet használjuk a mobiltelefont digitális tartalmak fogyasztására, úgy gondoljuk, hogy egyre kevesebb olyan felhasználó van, aki a kisebb készülékeket keresi

- fejtette ki Szabó Gábor. Emellett a szakértő azt is kiemelte, hogy egy-egy új modell bevezetésekor sokan rárepülnek a régebbi darabokra is:

A legtöbb gyártóra igaz, hogy új szériák bevezetésével a korábbi széria ára központilag jelentősen csökken. Ezt a módszert a felhasználók már jól ismerik; megfigyelhető, hogy az új széria 1-3 hónapjában még a korábbi modelleket is keresik.

Az eMAG kérdésünkre válaszul azt írta: a Mini a kis mérete miatt a hölgyek között közkedvelt, de a műszaki cikkeket alapvetően férfiak keresnek a prémium szegmensben. A teljes Apple okostelefonos portfóliót tekintve az SE és 11 modellek fogynak a legnagyobb darabszámban, míg az iPhone 12 és 12 Pro/Pro Max modellek generálják a legnagyobb forgalmat az eMAG-nál.

A Media Markt közölte, hogy a 12 Mini esetében valóban alacsonyabb volt a kereslet a többi modellhez képest, valószínűleg ezt a termék belépő ára igazolja, amint az a visszajelzésekből látszik. Ugyanakkor mára az Apple korrigálta az átadói árakat, ezért a kereslet és ezen termékek forgalma is felfele ível már a korábbiakhoz képest - tették hozzá.

Hozzátették, hogy az utóbbi évekhez képest a magasabb árfekvésű modellek között nagyon jól szerepel a 12 Pro és Pro Max, és nem csak a 128GB-os verziókban.

Ezek a termékek érték alapon mindig a legjobb 10-ben végeznek az eladási listán, a heti piaci adataink szerint - írták.

Sokan veszik a legolcsóbbat

A webáruház kifejtette: háttértárból egyértelműen a legkisebb méreteket részesítik előnyben a vásárlók, hiszen digitálisan a felhőben már könnyen tárolhatjuk adatainkat.

Azt is elárulták, hogy a 200 ezer forint alatti árú modellek teszik ki az eladott iPhone-ok mintegy 70 százalékát az eMAG-nál.

Mint írták, jelenleg náluk az iPhone SE és 11 modellek számítanak a "belépő kategóriának", és a vásárlások 60 százalékát ez a kategória teszi ki, 12 Minitől felfelé a maradék 40 százalék realizálódik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Media Marktnál a legnépszerűbb iPhone modellek az SE 2020 és az iPhone 11, legnagyobb mértékben a 64Gb-os tárhelyűeket keresik a vásárlók. Hozzátették, hogy az utóbbi évekhez képest a magasabb árfekvésű modellek között nagyon jól szerepel a 12 Pro és Pro Max, és nem csak a 128GB-os verziókban.

A Telenornál is azt látják, hogy egy adott iPhone-széria esetében mindig a legolcsóbb verzió fogy a legjobban. Ilyenek például az iPhone XR, 11-es és 12-es modellek. A vállalat adatai szerint 128 GB-os memóriavariánsok teljesítettek az eddig a legjobban, de a legkisebb (és így legolcsóbb) 64-es variáns is jól fogyott.

Tapasztalataink szerint a bevezetés utáni hónapokban az árkategóriájához képest az adott széria legdrágább modelljei is népszerűek szoktak lenni

- tette hozzá Szabó Gábor, majd a legolcsóbb iPhone SE kapcsán arról beszélt, egyértelműnek látszik, hogy az Apple-felhasználók az innovációkat keresik, pontosabban azt várják, hogy a pénzükért cserébe új funkciókat kapnak, és ezért hajlandóak többet is fizetni.

Így a 11-12-es szériákhoz képest az SE eladások ugyan elmaradtak a Telenornál, arra viszont tökéletes a modell, hogy az Apple belépjen a középkategóriába és megismertessék az iPhone funkciókat és az Apple életérzést azokkal, akik adott esetben nem szeretnének több százezer forintot kifizetni a készülékekért.

A legolcsóbb mostani szériás Apple-telefonról az eMAG azt írta, hogy náluk elég népszerű, mert sok olyan vásárló van, aki túlságosan nagynak tartja a mai készülékeket, és jobban preferálja az iPhone 8-ashoz hasonló méretet és kialakítást.

Ugyanakkor az iPhone SE 2020-ban jóval gyorsabb lapka dolgozik, és jobb fotókat lehet vele készíteni, mint az iPhone 8-assal, kompromisszumot igazából csak a kisebb kapacitású akkumulátor esetében kell kötni a modell kapcsán, de ha valaki autóban, irodában is tudja tölteni a telefonját, annak ez nem jelent problémát

- tették hozzá.

A Media Marktnál az okostelefonok rangsorát toronymagasan ez a modell vezeti érték alapon, gyakorlatilag a megérkezése óta.

A felhasználók ennél a modellnél a telefon tudásában észlelhetnek lényegi különbséget (kamera, processzor, RAM stb.), méretre viszont semmiképpen sem kell kompromisszumot kötniük, vásárlói adataink is azt igazolják, hogy ez mindig is keresett méret volt

- tették hozzá. A régebbi iPhone-ok kapcsán pedig megjegyezték: pár hónapja a 7-es szériából kapkodták el 2-3 hónap alatt azt a nagyobb mennyiséget, ami érkezett (1500 db). Mint írták, gyakorlatilag ameddig frissítés érhető el az adott készülékhez, az el is adható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm