17 °C Budapest

Itt az MNB meglepetése: új forintérmével rukkoltak elő

Pénzcentrum
2014. június 12. 12:10

Spányi Béla halálának 100. évfordulója alkalmából 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki az MNB. Gondoltak ugyanakkor azokra az érdeklődőkre is, akik egy-egy különleges és ritka darabot alacsonyabb áron szeretnék megvásárolni. Valamint a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánják ösztönözni azzal, hogy színesfém változatban is elkészítik az érmét, melyet kétezer forintért lehet megvásárolni.

A Magyar Nemzeti Bank  (MNB) június 12-én 10 000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki "Spányi Béla" megnevezéssel, Spányi Béla halálának 100. évfordulója alkalmából. Az emlékérme előlapján, a jobb érmemezőben a híres festő félalakos portré ábrázolása látható, tőle balra két vízszintes sorban az értékjelzés és a "FORINT" felirat olvasható. A portré alatt középen a "MAGYARORSZÁG" felirat, alatta az emlékérme jobb szélén a "2014" verési évszám és a "BP." verdejel olvasható.


Az emlékérme hátlapján Spányi Béla: "Fűzfák" című festményének részlete látható. A festményrészletből középen egy téglalappal határolt rész emelkedik ki az alapsíkból. A festményrészlet alatt, két vízszintes sorban a "SPÁNYI BÉLA" és az "1832-1914" feliratok olvashatók. Az emlékérme szélén, a festményrészlet alatt, jobb oldalon Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye látható.

Spányi Béla festőművész
Spányi Béla 1852. március 19-én Pesten született. Tanulmányait Szolnokon, majd Bécsben végezte. Élt és alkotott Münchenben és Párizsban, de legszebb alkotásai Bodajkon születtek.

Jelentős megbízásai között volt az Országház éttermének díszítése, valamint a Feszty-körkép kidolgozásában is részt vett.

1879-ben Székesfehérvárott, 1891-ben Zágrábban kitüntetést kapott. Ugyancsak 1891-ben Berlinben díszoklevelet nyert el. 1882-ben megkapta a Ráth György-féle 400 aranyforintos díjat. 1893-ban a Képzőművészeti Társulat állami aranyérmét nyerte el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Wikipédia


KATTINTS! Tízezreket is érhet a pénztárcádban lapuló aprópénz

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett - részletezi a rendelet. 2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Így az ezüst érme 10 000 forint névértékű veretével azonos éremképpel, 2000 forintos névértékben, színesfém változatban is készül.

Spányi Béla: Alkonyati téli folyópart (Forrás: Wikipédia)

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely megvásárolható 2014. június 12-től a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem