Jogsértő szoftverekre vadászik a NAV

Pénzcentrum
2013. június 20. 14:33

Kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a szerzői jogok védelmére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fontosnak tartja felhívni a figyelmet az interneten megrendelt, vagy egyéb módon beszerzett hamis, illetve jogsértő szoftverek használatának veszélyeire.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szoftveripar egy új, folyamatosan fejlődő ágazat a piacon. Ennek negatív vonzata, hogy az eredeti termékek mellett megjelennek hamis, gyengébb minőségű változatok is. Ezek nagy része a piaci ár töredékéért, pár kattintással megrendelhető az interneten, és már érkezik is az áru.
Kevesen tudják, hogy amennyiben a vámkezelés során bebizonyosodik, hogy a szoftver hamis, annak használata illegális, és bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indul. A gyanútlanul kifizetett hamis árut a NAV lefoglalja, majd megsemmisíti, így a címzetthez már nem is jut el.

Ezért érdemes rendelés előtt interneten utánanézni a gyártónak, és biztos forrásból beszerezni ezeket a termékeket. A szerzői jogok megsértése mellett a hamis autódiagnosztikai szoftverek nem naprakész verziók, azokból fontos frissítések hiányoznak, és kárt okozhatnak az autó vezérlésében. A repülőtéren dolgozó pénzügyőrök tavaly 123, idén pedig már 33 esetben foglaltak le szerzői jogokat sértő autódiagnosztikai termékeket.

Idén februárban a NAV Bevetés Főigazgatóságának pénzügyőrei lakossági bejelentés alapján, négy különböző kiskunhalasi helyszínen tartottak átfogó szoftverellenőrzést. Az ellenőrzött autószervizekben általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták a szakemberek. Akadt olyan helyszín, ahol az összes számítógépet le kellett foglalni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?