23 °C Budapest

Ez ám a pofátlan csalás! Lecsapott az adóhatóság

Pénzcentrum
2013. június 19. 12:02

Pofátlanul sok pénzt, 2,65 milliárd forintot próbált meg lenyúlni a magyar államkasszából egy szegedi társaság összejátszva egy nagykőrösi céggel, illetve egy Szlovákiában bejegyzett, nem működő vállalkozás nyírségi képviselőjével összejátszva. A szerződés szerint a szegedi cég a magyarországi lakosság éves fogyasztását meghaladó cukrot importált volna egy szlovák ottani társaságtól, amely valójában nem is működött. A NAV pénzügyi nyomozói időben kapcsoltak.

Egy szegedi gazdasági társaság egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbált általános forgalmi adót visszaigényelni - írja a délmagyar.hu. A gyanú szerint egy szegedi és egy nagykőrösi gazdasági társaság Bács-Kiskun megyei bejelentett lakhellyel rendelkező ügyvezetői jegyezték azt a szerződést, amelyben a nagykőrösi kft. vállalta, hogy a szegedi cégnek olyan partnert szerez, amely nagyon kedvező feltételek mellett értékesít cukrot. Az ígéretben Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukorról, 2010-es árról és tonnánként további 100 euró kereskedelmi árelőnyről volt szó - tájékoztatta a lapot Barnáné Horváth Melinda főhadnagy, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának szóvivője. 

KATTINTS! Így viszi el a pénzedet a NAV, Te is beleszaladhatsz

A szegedi cég egy szlovák társasággal kötött szerződést a cukorra, annak nyírségi képviselője révén: 480 ezer tonna kristálycukor adásvételéről állapodtak meg. A nagykőrösi cég nem volt szemérmes, jól megkérte a közvetítés árát: 12 milliárd 65 millió forintos számlát állított ki róla. A számla alapján a szegedi kft. 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni, de megbuktak az ellenőrzésen.

Az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyletben feltüntetett szlovák gazdasági társaság kristálycukorral nem rendelkezik, sőt valójában nem is működik. Az is kiderült, hogy az érintett cégek nem akartak kristálycukorral kereskedni, csak így akartak tisztességtelen haszonra szert tenni. A NAV pénzügyi nyomozói több helyszínen tartottak házkutatást, a szerződő ügyvezetőket költségvetési csalás kísérlete és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bíróság akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti őket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?