15 °C Budapest

Milyen számítógépet vegyünk otthonra? Ez a legolcsóbb megoldás

Pénzcentrum
2013. május 12. 08:02

A notebookok térhódításával úgy tűnt, hogy az asztali számítógépek korszakának végleg vége, hiszen a hordozhatóság az egyre kisebb árkülönbségen kívül szinte semmilyen kompromisszumot nem kívánt. Így átlagos otthoni használatra is elterjedhettek a hordozható gépek. De az elmúlt években a tabletek megjelenésével újra megváltozott a számítógépek szerepe, hiszen ha hordozhatóságról van szó, akkor a fél kilónál is könnyebb tabletek verhetetlenek. Egy ilyen gép mellett már újra érdemes valódi asztali számítógépet is vásárolni.

Az elején mindenképp fontos az egyes gépek előnyeinek és hátrányainak tisztázása, hiszen nem mindegy milyen feladatra vásárolnánk számítógépet.

A klasszikus PC, vagyis személyi számítógép szinte semmit nem változott az évek folyamán. Kapunk egy dobozt, ami tele van mindenfélével, amit a boltban gondosan ki kell választanunk, legtöbben az eladó segítségével. Előnye, hogy szabadon bővíthető, így ha később nagyobb feladatokra vagy játékra is használnánk, akkor egy teljes csere helyett kisebb bővítéssel megúszhatjuk. Az asztali számítógép mindenre alkalmas, amit egy gépnek tudnia kell, de mindezt helyhez kötve. Otthoni használatra, tehát internetezésre, szövegszerkesztésre, akár hd vagy nagyobb felbontású film nézésére is tökéletesen alkalmas egy 100 ezer forint aletti számítógép, amibe már egy nagyobb monitor is belefér.

Egy hasonló teljesítményű és jól hordozható notebook értéke ennek duplája is lehet. Ráadásul a legelterjedtebb 15 colos gépek 2-3 kilót is nyomhatnak, amivel nem igazán kényelmes ezeket mindig magunkkal vinni.

A tabletek használatakor már sokkal több kompromiszumot kell hoznunk. Billentyűzet kiegészítő vásárlása nélkül csak a képernyőn érhető el, vagyis a kijelző része. Épp ezért még a szövegszerkesztés is kényelmetlen egy ilyen gépen, ezzel szemben a képek nézegetése és a videózás sokkal nagyobb élmény, hiszen a képek között az ujjunkkal válthatunk. Nagyon olcsó tabletek már 20 ezer forint környékén is kaphatóak, de komolyabb, megbízható darabok is kaphatóak 60 ezer forint körül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Mit vegyünk?

Mivel szinte mindig szükség van egy teljes értékű számítógépre, az a kérdés, hogy egy laptopot vagy esetleg számítógépet és mellé egy tabletet vegyünk-e. A második megoldás azonos teljesítményű gépek és egy középkategóriás tablet esetén szinte mindig olcsóbb lehet, ezért notebookot azoknak érdemes választani 2013-ban, akik mindenképpen ragaszkodnak ahhoz, hogy a család fő számítógépe mozgatható legyen.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08