6 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik a legrosszabb foglalkozás a világon

Pénzcentrum
2013. április 27. 08:02

Kockázatelemző - ez a szakma a legjobb a világon, legalábbis a CareerCast munkaügyi portál felmérése szerint. A kétszázas lista végén az újságnál dolgozó riporter kullog, de a fotóriporter sem áll sokkal előkelőbb helyen.

A Wall Street Journal nemzetközi gazdasági lap közölte nemrégiben a CareerCast munkaügyi portál felmérése nyomán a különböző szakmák rangsorát. A rangsor felállításakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a fizikai követelmények, a munkakörülmények, az elérhető jövedelem, az adott foglalkozással együtt járó stressz és az elhelyezkedési kilátások.

Aktuárius, nem egyszerűen
csak kockázatelemző
Cikkünk megjelenése után egyik olvasónk jelezte, hogy tévesen egyszerűsítettük le kockázatelemzőnek az aktuáriusokat, az aktuárius ugyanis egy külön szakma. Valóban, egy elég ritka foglalkozás, de létezik (a biztosítók számára például törvény írja elő vezető aktuárius alkalmazását). Olvasónk hozzáteszi: nem állítja, hogy az aktuáriusnak nincs köze a kockázatokhoz, hiszen valóban a kockázatokat próbálja meg matematikai módszerekkel számszerűsíteni. Az aktuárius szakmának nemzetközileg mintegy 40 ezer művelője van, és önálló szakmai társasága múködik Magyarországon.

A lista első helyére a kockázatelemző került, megelőzve az orvosbiológiai mérnököt, valamint a tavalyi győztes szoftvermérnököt. A Top10-ben több további egészségügyhöz és informatikai területhez kapcsolódó szakma is szerepel. A negyedik helyen az audiológus (hallásakusztikus), a hatodikon a dentálhigiénikus, a hetediken a foglalkozásterapeuta, a nyolcadikon az optometrista (szemészeti szűrővizsgálatot végző), a kilencediken a fizikoterapeuta áll. Az ötödik legjobb foglalkozás a pénzügyi tervező, a Top10-es sort pedig a számítógépes rendszerelemző zárja.

A legjobb ötven szakma között szerepel még egyebek között a fiziológus, a matematikus, a történész, a meteorológus, a geológus, a fogorvos, és némiképp meglepő módon a szociális munkás is. A második ötvenes csoportot a sebész vezeti, s itt található az üveges, a vízvezeték-szerelő, a villanyszerelő, a fodrász is. Míg az egyetemi professzor a 14. helyen szerepel, iskolaigazgatónak lenni már csak a 90. legjobb foglalkozás a világon, az általános iskolai tanároké pedig a 93. A középmezőnyben helyezkedik el egyebek között a biztonsági őr, a fitneszedző, a tehergépkocsi-vezető, a vasgyári munkás, a mozdonyvezető, a bébiszitter, az ékszerész, az asztalos, a taxisofőr. A csapos a 150. legjobb foglalkozás.

A legkevésbé jó ötven foglalkozás közé tartozik az ingatlanközvetítő, s a sereghajtók között szerepel a listán a rendőr, a tűzoltó, a pénztáros, és a világszerte a jól fizetett szakmák közé tartozó légiirányító is.

A lista szerint korántsem akkora buli, mint ahogy gondolnánk például lemezlovasnak lenni, a 179. helyen található a disc jockey. A menőnek tartott szakmák közül a fotós a 172. lett a sorban az építőmunkás és a szabó között, a divattervező pedig a 182. helyre szorult, közvetlenül a szobalány után. Fotóriporternek lenni a 188. legjobb szakma a világon, még a mosogató is egy hellyel előrébb végzett. A kétszázas lista végén az újságnál dolgozó riporter kullog a favágók után.

Ezekre a szakmákra van a legnagyobb kereslet most Magyarországon

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Bizottság tavaly év végén bemutatott tanulmányában a munkakeresők szakmája, illetve az elérhető álláshelyeken igényelt képzettség közötti eltérést vizsgálta. Megállapította, hogy Magyarországon, Litvániában, Bulgáriában, Belgiumban és Írországban a legnagyobb a szakadék a kereslet és a kínálat között.

A dokumentum szerint szakképzett kereskedői, gépkezelői, mérnöki, vendéglátói és számítástechnikai képzettséget igénylő álláshelyeket a legnehezebb betölteni Magyarországon. Legalábbis ezekben a szektorokban jelezte a legtöbb munkáltató, hogy nehéz jó szakképzett munkaerőt találni. Ugyancsak sok betöltetlen sofőri, irodai és pénzügyi-könyvelői álláshely van Magyarországon - derül ki a tanulmányból. A következő években gépészmérnök, irodavezetők, kereskedők és pincérek iránt lesz a legnagyobb a kereslet. Ugyancsak dinamikusan bővülhetnek a szabad munkahelyek a könyvelők, a szoftverfejlesztők, a bolti eladók és a szakácsok körében.

Uniós szinten az egészségügyi szektor (orvosok, nővérek), és az információtechnológia lehet a jövőben a legdinamikusabban fejlődő szektor - állapította meg a Bizottság a tanulmányában. De jelentős számú betöltetlen álláshely van jelenleg az Európai Unióban a kereskedelmi és a pénzügyi szférában is. Biológusokból, gyógyszerészekből, és mérnökökből ugyancsak hiány van. Elsősorban ezekre koncentrál az Európai Bizottság is a közelmúltban bejelentett munkaerő-piaci stratégiáiban, és ezek alapján próbálja arra sarkallni a tagállamokat, hogy a szakképzési rendszerüket úgy alakítsák át, hogy jobban megfeleljenek a munkaerő-piaci igényeknek.

Brüsszelben szinte minden foglalkoztatási program bemutatóján hangsúlyozzák, hogy az EU-ban mintegy 20 millió állampolgár van munka nélkül, miközben legalább kétmillió álláshelyet képtelenek betöltetni a munkaadók. Ezt az egyenlőtlenséget szüntetné meg az Európai Unió a foglalkoztatás-központú gazdaságpolitikák ösztönzésével, és különböző uniós programokkal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm