25 °C Budapest
Vintage looking Caucasian man with late 1970s or early 1980s fashion styling. He smiles with joy as cash falls down in the air around him.  Turtleneck with a blazer and gold chain.

Ilyen nincs! Nem vette át 1,5 milliárdos nyereményét az Ötöslottó nyertese: így omlott össze az élete

2023. december 2. 14:01

Utoljára július 29-én volt telitalálat az Ötöslottón, ennek köszönhetően a ma esti sorsoláson már 3,1 milliárd forint lesz a várható főnyeremény. Bizonyára sokak számára egy álom válna valóra, ha az általuk megjátszott számokat húznák ki szombat este, hiszen egy ekkora összeggel már valóban megvalósítható az anyagi függetlenség. Ennek fényében talán sokak számára érthetetlen lehet, hogy időről-időre vannak nyertesek, akik végül nem veszik fel a több százmilliós, esetenként akár a milliárdos nyereményt.  

A szabályok szerint 90 napon belül jelentkeznie kell a nyereményéért annak, akinek a számait kihúzzák valamely lottósorsoláson. A szabály be nem tartása sajnálatos módon a nyeremény elvesztését vonja maga utána – a győztesek által át nem vett pénzösszegek bekerülnek az át nem vett nyeremények közé. Az ezekből keletkező alapot jellemzően különsorsolások formájában meghirdetett nyereményekre fordítja a Szerencsejáték Zrt., de az is bevett gyakorlat, hogy az egyes játékok nyereményalapjait egészítik ki ezekből az összegekből.

Át nem vett összegek

Legutóbb idén nyáron fordul elő, hogy egy magyar nyertes nem vette át azt a bruttó 304 889 eurós (átszámítva 115,5 millió forintos) nyereményt, amit még az Eurojackpot március 10-i sorsolásán nyert meg. Bár ez is egy igen jelentős összeg – mindenképp nagyobb annál, mint amiért a többség már hajlandó lehajolni -, a magyarországi lottózás történetében mégsem ez volt a legnagyobb át nem vett nyeremény.

2022 februárjában 149 millió forint talált volna gazdát a Jokeren, ám a nyertes akkor sem jelentkezett az összegért. Többször is volt rá példa, hogy 200 millió forint feletti összegek maradtak árván – 2019 márciusában 246 millió, 2014 októberében 200 millió, 2000 áprilisában pedig 214 millió forintot sorsoltak ki, ám végül egyik nyereményért sem jelentkeztek a nyertesek.

És a listának még nincs vége – 2007 májusában 429 millió forintot sorsoltak ki úgy, hogy végül a nyertes nem jelentkezett az összegért. Ám még ez a jelentős nyeremény is eltörpül amellett az 1,4 milliárdos összeg mellett, amit 2017 novemberében sorsoltak ki, és amit végül nem vett fel senki. Ehhez képest szinte már eltörpül az a 79 milliós fel nem vett összeg, amit 2020 februárjában sorsoltak ki a Jokeren.

Így Magyarországon a 2000-es évek eleje óta át nem vett nagynyeremények összértéke már megközelíti a 2,9 milliárd forintot.

Mások elveszik, majd el is szórják a nyereményt

Az eltérő szabályoknak köszönhetően a nyugati országokban jellemzően név szerint tudható, hogy kik vitték el a lottósorsolások főnyereményeit, így pedig a nyertesek későbbi sorsa is ismert, legyen az szerencsés vagy kevésbé szerencsés. Ennek az átláthatóbb szabályozásnak köszönhetően pedig számos olyan lottónyertes ismert, akik bár átvették az álomnyereményt, azt rövid időn belül el is szórták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ilyen volt például az amerikai Evelyn Adams, aki a nyolcvanas évek közepén két részletben (!) összesen 5,4 millió dollárt (mai árfolyamon közel 1,9 milliárd forintot) nyert, ám a pénzt nagyjából két év alatt el is szórta szerencsejátékra. Hasonlóan szomorú a kanadai Gerald Muswagon története, aki 1998-ban 10 millió dollárt (3,5 milliárd forintot) nyert, ám a pénzt mindössze hét év alatt elszórta. A férfi végül felakasztotta magát.

2003-ban az akkor mindössze 16 éves brit Callie Rogers 1,9 millió fontot (840 millió forintot) nyert, majd a pénz elszórását követően takarítónőként helyezkedett el. 1997-ben az előzőknél lényegesen nagyobb összeget, 31 millió dollárt (mai árfolyamon 10,8 milliárd forintot) nyert a texasi Billie Bob Harrell, aki a pénzt mindössze másfél év alatt elsztogatta. A férfi végül ugyancsak az öngyilkosságot választotta.

Végezetül egy külföldi át nem vett nyeremény

Persze külföldön sem jut el mindenki odáig, hogy könnyelműen elszórhassa a nyereményét, ott is előfordulnak olyan esetek, amikor valaki nem veszi át a főnyereményt. Hasonló eset történt 1994-ben Nagy-Britanniában, amikor Martyn Tott és felesége a családi számok (születésnapok, évfordulók stb.) megjátszásával 3 millió fontot (1,3 milliárd forintot) nyertek, ám a szelvény kidobása miatt végül sosem vehették át a nyereményt.

Jóllehet a lottótársaság is elismerte, hogy feladták a szelvényt, a pár tudta a feladás pontos időpontját, körülményeit, azt is tudták bizonyítani, hogy hétről hétre ugyanazokkal a számokkal játszottak, ám a szelvény hiánya miatt a hatalmas összeget nem fizették ki nekik.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem