22 °C Budapest
washing the gold in a pan

A Dunánál mos aranyat egy magyar nyugdíjas: elárulta, hol kell keresni a folyó kincseit

2023. augusztus 7. 09:05

Aranymosásból jár nyaralni egy gönyűi nyugdíjas. Szabó János a Dunánál keresi a nemesfémet a '80-as évek óta - sikerrel. A férfi már saját aranymosó szerkezetet is épített, elmondása szerint a dologból nem lehet meggazdagodni, de két hét tengerparti nyaralás minden évben ki szokott jönni a talált aranyból.

1981 óta mos aranyat a Dunából egy nyugdíjas férfi, a Gönyűn élő Szabó János elmesélte, hogy annak idején egy néprajzkutató mutatta meg neki, hol lehet a nemesfémet megtalálni a folyóban.

Fogtam egy lapátot, megmerítettem a sóderben, és a már kitanult mozgatást csináltam a vízzel, amivel „lelökődik” a meddő anyag, a sóder, a gránáthomok, a vaspor. Jó helyen próbálkoztam, rögtön találtam aranyat. Persze nem óriási mennyiségben, csak öt -hat szemet

- mesélte a Ripostnak az idős férfi, aki szerint ott érdemes aranyat keresni, ahol a kanyar domború, mert ott lelassul a Duna és lerakja a hordalékot. Szabó Jánosnak saját aranymosó szerkezete is van, a művelet végén higannyal különíti el az igazi aranyat és a vasport és az egyéb hulladékot.

Kifejtette, az aranyat nem ékszerészeknek, hanem más felvásárlóknak adja el, mert a talált nemesfémből nem lehet egyből ékszert készíteni. Meggazdagodni nem lehet a dologból, de a kimosott arany árából Szabó János minden évben el tud menni két hétre nyaralni a tengerhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem