Íme a magyarok egyik kedvenc kutyafajtája: ezekre a jelekre figyelj, ha te is ilyet vennél

Íme a magyarok egyik kedvenc kutyafajtája: ezekre a jelekre figyelj, ha te is ilyet vennél

2023. augusztus 1. 08:15

A labrador az egyik legkedveltebb kutyafajta, mely szelíd vérmérséklete, kiemelkedő emberszeretete és nagyfokú engedelmessége miatt a családok kedvencévé vált. Ez a kutyafajta ráadásul különösen egészséges, ami szintén növeli a népszerűségét. Ennek ellenére mégis egyre többet kell közülük kimenteni a szaporítók karmai közül, vagy a rossz tartási körülmények miatt egyes gazdáktól. Szakemberek most elmondták, hogy mire kell figyelni, ha ilyen kutyát vesz az ember és miért nem való mindenkinek ez a házikedvenc.

Az emberek nagy része alkalmatlan a kutyatartásra, ezt ki merem jelenteni 20 év tapasztalatával a hátam mögött. Először is, a legtöbben még mindig szaporítótól vásárolnak, aki nem törődik azzal, hogy a leendő gazdi alkalmas-e a kutyatartásra vagy sem, úgy dobja utánuk az állatot, mint egy zsák krumplit, és csak a pénz számít neki, amit kifizetnek érte., és ilyenkor a kutyát legtöbbször kiteszik a kertbe, pedig egy labrador nem oda való, ő a gazdi mellett akar lenni lehetőleg mindig - mondta el a Retriever Fajtamentő Egyesületet alapító tagja, Eőry Eszter.

A szakember hozzátette:a tenyésztő ezzel szemben kérdéseket tesz fel, és a válaszokból világosan leszűri, alkalmas-e az illető a kutyatartásra, mert hiába akar valaki kutyát, előfordul, hogy nem alkalmas gazdinak. "Lehet, ez csak egyfajta fellángolás nála, netán a gyerek kéri nagyon, anélkül, hogy tisztában lenne azzal, mivel jár egy kutya tartása a gyakorlatban a mindennapokban. Én a retriever fajtamentésben nagy szerepet vállalok... a szervezetünk évente úgy 400 labradort, illetve labrador jellegű kutyát ment, de más állatvédő szervezetek ennek többszörösét, mert felelőtlenül vásárolják őket az emberek."

A szakember szerint, ha valaki megveszi, aztán 8-10 órára magára hagyja a házban vagy az udvaron, akkor szerinte kárt fog csinálni, egyébként pedig csak oldja a stresszt, mert ez neki egy durva stresszhelyzet, ráadásul unatkozik is, mivel munkakutyának lett tenyésztve, így folyamatos mentális és fizikai stimulus kell neki, le kell mozgatni.

A labrador univerzális kutya, jó idegrendszere van, kiváló terápiás kutya, mozgássérültek, látássérültek mellé nagyon jó segítő kutya, gombakeresésre, vadászatra alkalmas, izgő-mozgó, nagyon jól lehet motiválni, könnyen és gyorsan tanul a következetes gazda mellett, aki foglalkozik vele rendszeresen, nem abban merül ki nála a kutyatartás, hogy néhányszor megsimogatja, megeteti-megitatja és kész. Mivel nagytestű kutya, náluk is előfordul örökletes betegségként a csípő- és könyökdiszplázia, és a szembetegségekre is szűrni kell.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutya megvásárlásától kezdve a gazdáé a felelősség a kutya egészségét illetően, és a labradorra fokozottan igaz a mondás, hogy a fáradt kutya a jó kutya. A labrador is folyamatosan ténykedik, riszálja magát, és mivel genetikailag hajlamosak a hízásra, beléjük van kódolva, nagyon fontos, hogy ne etesse túl őket a gazdi. Ahhoz, hogy a kutyus hosszú, aktív és egészséges életet éljen, kiegyensúlyozott táplálásra van szüksége, a túlsúly károsodást okozhat az ízületeiben. Nehéz ellenállni neki, mert nagy szemekkel szinte könyörög az ételért, de ellen kell neki állni. A labradorok hajlamosak túl sokat enni. A túlsúly kutyáknál is rendkívül egészségtelen, és számtalan betegséghez vezethet, ami megrövidítheti az életüket.

A teljes cikket a HelloVidéken tudod elolvasni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem