Tavasszal színes és változatos növénykínálatból válogathatunk a vidéki kertészetekben.
A régi magyar hagyományok egyik, még napjainkban is igen közkedvelt programja a disznóvágás. Habár a disznótor a legtöbb család esetében ma már modernebb keretek között zajlik, a népi tradícióknak még mindig nagy divatja van, sőt, azt is elmondhatjuk, hogy évről évre népszerűbbek a „retro” disznóölések és a hagyományos toros lakomák.
A falusi magyar családok életében az év egyik legnagyobb ünnepe volt a disznóölés, más néven disznótor, ami jellemzően egy egész napos, munkával és eszem-iszommal eltöltött, vidám program volt. A disznóölésen az egész család részt vett, de gyakran hívtak vendégeket a család barátai, sőt, az utcáról érkező verselő legények személyében is, akik néhány falat friss disznóságért, na és persze egy kupica pálinkáért szívesen segítettek a házigazdának.
A disznótort hagyományosan a téli hónapokban tartották, aminek több oka is volt. A magyar háztartásokban a 20. század derekáig nem voltak hűtőszekrények, így az ölést célszerű volt hidegben elvégezni, lehetőleg egy nap leforgása alatt, nehogy az értékes hús megromoljon. A disznót a család hagyományosan Egyed napján, azaz szeptember 1-jén fogta hizlalóra, a disznóvágási időszak kezdődátuma pedig november 30-a, népies megnevezéssel „Disznóölő Szent András” napja volt. Habár a disznótor a legtöbb család esetében ma már modernebb keretek között zajlik, a népi tradícióknak még mindig nagy divatja van, sőt, azt is elmondhatjuk, hogy évről évre népszerűbbek a „retro” disznóölések és a hagyományos toros lakomák.
A látványdisznóvágások kifejezetten népszerűek a fővárosiak köreiben, hiszen annak ellenére, hogy a lehetőségeik korlátozottabbak, bennük ugyanúgy megvan az igény a régimódi, falusi hangulatú szórakozásra, mint a vidéken élőknek.Látványdisznóvágáson országszerte lehetőségünk van részt venni: a magyar turizmus rajongói körében ismerős lehet a Fenyőharaszti Kastélyszállón rendezett disznóvágás, de az etyeki borvidéken, vagy Eger környékén is válogathatunk az izgalmas, húsos kalandok között.
Honnan származik ez az izgalmas gasztrotradíció, milyen népszokások és babonák övezték a régmúltban és milyen elemeit őrizzük ezeknek a mai napig? Mi volt a nők, és mi a férfiak feladata a disznóvágás során, miért volt fontos, hogy a disznótor vidám hangulatban, nevetés közepette teljen? A Hello Vidék ezeknek járt utána, sőt, azt is kiderítették, hogy hogyan készül a liptói burka, ami egy igazi hagyományos, felvidéki disznótoros ételkülönlegesség!
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- BL negyeddöntőt játszik ma a Telekom Veszprém kézilabda csapata - sport a tévében
- Hatalmas amerikai fegyverszállítmány tart Ukrajnába
- Hármas karambol az M2-en, nem lehet bejutni Budapestre
- Erősödött a forint ma reggel
- Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan
- Keresik a bajai szovjet hadifogolytábor áldozatait