2019. július 18. csütörtök Frigyes

Patkányinvázió Budapesten: így úszható meg ingyen az irtás, nem is akkora a baj?


Egyes fővárosi szakemberek szerint egyáltalán nem rosszabb vagy jobb manapság a patkányhelyzet Budapesten, mint régebben. Ennek ellenére, ha valaki fél a rágcsálóktól, tehet óvintézkedéseket. Lehajtva tarthatja a vécéülőkét, szereltethet fel szúnyoghálót, de akkár rágcsáló-, és rovarirtással foglalkozó magáncégeket is hívhat, akik 20-40 ezer forintért helyeznek ki méreggel teli csapdákat a megfelelő helyekre. Vagy, és ez a díjmentes út, ha valaki patkányt észlel, bejelntést tehet az RNBH-nál, akik hivatalból 1-2 napon belül kiszállnak a helyszínre és díjmentesen elvégzik a teendőket.

Mint ismertes Budapest 2018-ban felbontotta patkányirtási szerződését a Bábolna Bio céggel, ami 47 éven át végezte a rágcsálómentesítést a fővárosban. A kiírt közbeszerzési pályázatot pedig egy kisebb cégekből álló konzorcium, az RNBH nyerte. A váltásnak az első komolyabb, nagy média visszhangot kapott botránya az volt, hogy abban az időszakban, amikor az előző szolgáltatónak már, az új konzorciumnak pedig még nem volt érvényes szerződése, gyakorlatilag nem volt munkavégzés Budapesten, és a patkányok igencsak elszaporodtak. 

Most, nem egészen egy év elteltével megint minden a patkányoktól hangos. Sok az észlelés, egyes portálokra sok fotó és beszámoló is érkezik. Az Index például egy térképet is készített a hozzájuk érkezett 125 olvasói észlelés eloszlásáról, amint az látszik, hogy a legtöbb bejelentés a főváros belső kerületiből érkezett. 

A napokban tehát a csapból is a patkányok folynak, de mit látnak a szakemberek, tényleg akkora a vész, mint ahogy sokan az a híradásokból kitűnik, és ha igen, miként lehet védekezni?  Egyáltalán egyénileg fel lehet-e venni a patkányok ellen a harcot, és ha meglátunk egyet, mi a teendő? Ennek jártunk utána.

Patkány van, volt, lesz

Az első rágcsáló-, és rovarirtással foglalkozó cég, amit aggódó lakosként kerestünk meg, azt a tájékoztatást adta, hogy lakásban élőknek szinte felesleges bármit is tenniük egyénileg a patkányok ellen.  Először is a kereskedelmi forgalomban bárki által megvásárolható véralvadásgátló mérgek hatóanyagát csökkentették tavalyelőtt, így ezek nem igazán hatásosak a rágcsálók ellen. Másodszor, ha még nincsenek jelen az állatok, akkor kipakolt csapdákkal fölösleges odavonzani őket.

Ezek alapján jó tanács lehet az embereknek, hogy hajtsák le a vécédeszkájukat, nehogy ott ússzanak fel a rágcsálók. Szereltessünk föl szúnyoghálót, hogy ne ugorjanak be például a lakásba a balkonról az állatok.

Ennek ellenére a szakember azt mondta, hogy nyílván egyéni döntés az, hogy ki, hogyan áll a dolgokhoz, aki retteg például ezektől az állatoktól, azoknak nyílván megérheti megbízni valakit, hogy kimenjen a helyszínre felmérni a terepet. Ez a cég például 20 000 - 40 000 forint között végez patkányirtást, azaz helyez ki megfelelő helyre, magas méreganyagú csapdákat. 

Azt mindenkinek látnia kell, hogy a fővárosi patkányhelyzet azért bonyolultabb annál, mint ahogy sok helyen olvasni lehet. Szerintem például egyáltalán nincsenek is annyira elszaporodva manapság a patkányok, mint korábban. Persze most tavasszal amúgy is többen vannak, hiszen a jó idővel egy időben, nekik is nő a szaporulatok. Ehhez hozzájön még az is, hogy a bárki által megvásárolható mérgek gyengébbek lettek, így míg korábban például 100-ból 25, 30 család megoldotta magának, a birtoka körül a patkányirtást, addigra ma már ők is kevesebben vannak, kisebb hatásfokon. Ezek mind közrejátszhatnak abban, hogy mennyi is a patkány

- mondta el egy hosszú múltra visszatekintő rágcsáló,- és rovarirtó cég vezetője, aki hozzátette, véleménye szerint nem volt a mostaninál lényegesen több vagy kevesebb patkány az elmúlt években. "A gyérítést meg több mint fél évszázada végzik, és mindig is fogják, az olyan cégek, mint amilyenek például mi is vagyunk" - mondta el a szakember.

Első beszélgetésünk után megkerestünk egy másik irtó céget is, ők miként látják a mai helyzetet, mit tehet egy aggódó lakos, ha patkányparája van.

Furcsa, hogy ezt mondom, mert így magunk ellen beszélek, de szerintem, ha valaki az erkélyén meglát egy patkányt vagy az utcán a háza előtt, legjobb ha azt teszi, hogy felhívja RNBH-t, ők ugyanis kimennek a helyszínre, csapdákat helyeznek le, információt gyűjtenek arról, hogy mekkora a probléma mértéke, és mindezt ráadásul ingyen

- osztotta meg véleményét a rágcsálóirtó cég szakembere. Aki emellett persze elmondta, hogy ha valaki veszélyben érzi magát a patkányok miatt, a védekezés semmiképp nem kidobott pénz. Lehet például szakembereket is hívni, akik észlelés nélkül is tudnak csapdákat kihelyezni, ezekben ráadásul olyan mérgek vannak, amiknek nem jár le a szavatossága, így igazából nem kell senkinek attól tartania, hogy "feleslegesen" dob ki pénzt az ablakon. 

Ez a cég egyébként, tájékoztatásuk szerint 12 ezer forintért száll ki egy helyszínre rágcsáló mentesíteni, és a felhasznált, kihelyezett szerelvényenként 2 450 forintot számít fel, így információnk alapján egy lakás 25-30 ezer forintból van meg, és napot kell rá általában várni. 

Ingyen így

Ahogy azt az egyik irtó cég is elmondta az RNBH Konzorciumnál bárki telhet bejelentést, amire a cég alkalmazottai díjmentesen reagálnak is, azaz kimennek a helyszínre, mérget helyeznek ki, és a többi, mindezt teljesen díjmentesen. Ennek egyik módja, hogyha tárcsázzuk a 06-70-364-6531-es telefonszámot, a másik pedig, hogy bejelentő levelet írunk a patkanyirtasbudapest@gmail.com-ra.

Bármelyik megoldást is válasszuk, fontos, hogy minden információt pontosan megadjunk, irányítószám, utca, házszám, valamint nevünket és elérhetőségünket. Ezt követően a konzorcium alkalmazottjai 1-2 munkanapon belül kiszállnak a helyszínre és elvégzik a teendőket.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS