12 °C Budapest

Nehéz szabadulni a lakásoktól Budapesten: sok a beragadt, eladatlan ingatlan

2018. május 24. 16:03

Vidéken tovább élénkült a lakáspiac, idén éves összevetésben 5 százalékkal több ingatlant hirdettek meg eladásra a megyei jogú városokban. Budapesten ugyanakkor 8 százalékkal kevesebb ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok, ám a kínálat mégsem szűkült. Ennek oka, hogy a vevők leginkább a friss kínálatból szemezgetnek, ezért egyre több a beragadt lakás a piacon. Továbbra is a panelek kelnek el a leggyorsabban: egy fővárosi panellakás 48 nap alatt adható el, egy megyeszékhelyen lévő pedig 51 nap alatt találhat gazdára.

Eltérő tendenciák jellemzik a budapesti és a vidéki lakáspiacot. Az árak a fővárosban magasabbak, de a friss kínálat és az eladási idő szempontjából is különböznek egymástól - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely közel 10 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

A budapesti ingatlantulajdonosok az év első négy hónapjában 8 százalékkal kevesebb lakáshirdetést adtak fel mint egy évvel korábban, viszont a fővárosi ingatlanok közül a panellakások és a családi házak eladási ideje 1, illetve 3 héttel csökkent.

A panelokat idén átlagosan 48, a családi házakat pedig 146 nap alatt lehet eladni.

A budapesti téglalakásoknál pedig 88 nap kell ehhez, ami megegyezik az egy évvel korábbival - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely közel 10 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdaság szakértője szerint az, hogy a feladott hirdetések számának csökkenése mellett a fővárosban a kínálat nem csökkent azt mutatja, hogy több a beragadt, eladatlan lakás a piacon.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A vevők pedig elsősorban a frissen megjelent lakásokból válogatnak, erre utal, hogy a panellakások és családi házak eladási ideje lerövidült. A szakember azt is elmondta, hogy az ingatlan.com adatai szerint az ingatlanközvetítők által feladott hirdetések száma is 5,4 százalékkal csökkent a fővárosban, ez pedig a budapesti lakáspiaci forgalom csökkenését vetítheti előre.

Vidéken pörög a piac

vidéken más a helyzet, mint a fővárosban és élénk a piac. A vidéki nagyvárosokban - megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban - idén 5 százalékkal, a kisebb vidéki városokban 2 százalékkal több hirdetést adtak fel az ingatlantulajdonosok mint egy évvel ezelőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A megyeszékhelyeken a panellakások átlagosan 51 nap alatt eladhatók, azaz tavalyhoz képest 10 nappal kevesebb is elég az értékesítéshez, az ottani téglalakások 10 nappal 81 napra csökkent. A községekben a családi házak eladási ideje ugyan csökkent, de átlagosan így is legalább 7-8 hónap alatt kelnek el.

Hiába hirdeted a lakást, senkinek sem kell?

Balogh László szerint a lakáspiac élénkülése miatt egyelőre szinte minden ingatlant el lehet adni a piacon, de ehhez az eladóknak újra kell gondolniuk a hirdetések tartalmát.

Ha a lakástulajdonosok időszűkében vannak, mert például a továbbköltözés miatt esedékessé válik az eladásból befolyó összeg, érdemes lehet finomhangolni az eladási árat. Az is megoldás, ha a lehetséges vevők fejével gondolkodva fogalmazzuk újra a leírás szövegét vagy tetszetősebb képeket töltünk fel az ingatlanhirdetéshez

- fogalmazott a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm