2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Még nehezebb helyzetben a városok: mutatjuk a friss szigorítást

  • hvg.hu
  • 2020. december 2. szerda 08:30

A települési önkormányzatok jövőre nem emelhetik a helyi adókat és a korábbi kedvezményeket nem szüntethetik meg - szigorított a kormány. A Pénzügyminisztérium szerint ez a lakosságot védené, az önkormányzatok helyzetét viszont tovább nehezíti a lépés.

A korábbi bevétel-elmaradások, így az iparűzési adó jelentős részének és a gépjárműadónak az államhoz kerülése, illetve a szolidaritási hozzájárulás megemelése után ismét újabb nehézséggel szembesülnek a települések önkormányzatai a költségvetésüket illetően. A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - szúrta ki a hvg.hu.

A lap idézi, hogy a Pénzügyminisztérium a "a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmével" indokolta a lépést. Felidézik Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének ötletét, hogy iparűzési adót, későbbi javaslata szerint pedig semmilyen önkormányzati adót ne fizessenek a vállalkozások két évig. Erre azonban az önkormányzati vezetők úgy reagáltak, hogy ha ez megvalósulna, akkor ezeket a kieső összegeket az állami költségvetésből kellene pótolni, különben az alapfeladataikat sem tudják ellátni a helyhatóságok.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked