2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Döbbenetes, hogy megdrágult pár év alatt a Balaton: a félmilliós négyzetméterár sem ritka


A balatoni ingatlanárak az elmúlt években rendre meghaladták az országos átlagot. A Balatonkenesén lévő családi házak esetében volt a legnagyobb a drágulás: 220 ezer forintról 487 ezer forintra nőtt a négyzetméterenkénti ár.

A Balaton mellett fekvő ingatlanok ára sokat emelkedett az utóbbi években, a csúcstartó Zamárdi és Tihany - írja az Infostart. A balatonföldvári és a fonyódi házak még mindig némileg olcsóbbnak számítanak a többi településhez képest: 2015-ben 195-210 ezer forintos négyzetméterár között kínálták eladásra a házakat, míg mára 316-340 ezer forintra nőtt az ár.

A siófoki árak is jelentősen nőttek, öt évvel ezelőtt még csak 255 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti áron lehetett ingatlant vásárolni, de mára ez az összeg 480 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként. A legdrágábbnak Tihany számít, 621 ezer forintos négyzetméterenkénti árral, Zamárdiban pedig 565 ezerre nőtt a 2015-ös 344 ezerről a családi házak négyzetmétereként ára.

A legtöbb településen több mint duplájára emelkedtek az átlagárak a tégla építésű lakások esetében is. Tihany területén 2015-ről 2020-ra 500 ezerről több mint egymillió forintra emelkedtek a téglalakások négyzetméter átlagárai, míg Zamárdiban öt év alatt 525 ezerről 1,1 millió forintra ugrott az ár. Siófokon és Balatonföldváron is megduplázódtak az átlagárak..

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked