12 °C Budapest

A pesti milliomosok luxusélete: fényűzés és pompa százmilliókért

2019. április 12. 05:17

Nincs mese, a fejlesztők árképzése alapján egyre nagyobb igény mutatkozik a fővárosban luxuslakásokra. Az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2370 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2435 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 451 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 73 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 10 vevőre váró "otthon". Ennél persze jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a részleteket.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2019 első negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban továbbra is hatalmas igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 475 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 23,4 ezret (az előző negyedévben 454 fejlesztésben 23081 lakást számlált a riport). A friss riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 74,3 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület);
  • négyzetméterára pedig 854,5 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként majdnem 182 ezer forintos árdifferencia, egy 75 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 13,6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis több mint 222 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,2 millió és 1,47 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak a nézelődők.

KATT! Lakást vennél? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

A XI., VIII., III., és IX. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a  millió feletti listavezetőktől; ezekben a kerületekben 830-874 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi kerületében 460-789 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol egy 75 négyzetméteres, új építésű lakáshoz már alig több mint 34,4 millió forintért hozzá lehet jutni.

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Továbbra is egyértelmű ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, a 61-80 négyzetméteres kategóriáig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 81 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Legmélyebbre pedig annak kell nyúlnia a zsebében, aki 100 négyzetméter felett keresgél, itt már 950 ezer forint felett alakul az átlagos négyzetméterár (ez természetesen a legnagyobb luxusingatlanok ártorzító hatása miatt alakul így).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végezetül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára bő 691 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy továbbra is komoly igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2370 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2435 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 451 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 73 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 10 vevőre váró "otthon".

Korábbi cikkeink a témában:

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem