23 °C Budapest
Step into the enchanting streets of Budapest. This picturesque street invites you to embark on a journey through the heart of the city, immersing yourself in its rich history and captivating atmosphere. Cobblestone pathways wind their way through a tapestry of stunning architecture, showcasing the unique blend of styles that Budapest is renowned for. Colorful facades, quaint shops, and inviting cafes line the street, creating a lively and bustling scene.

Kínaiak lepik el a magyar fővárost: itt kezdték újabban felvásárolni a lakásokat

2024. június 11. 16:27

Nemcsak a teraszos vendéglátóhelyek forgalma élénkül meg a nyár beköszöntével, hanem az ingatlanok iránti érdeklődés is. Lassan itt az ideje a mérlegkészítésnek, az összegzésnek, ami 2024. első félévét illeti, és egyben körvonalazódik az is, hogy mire lehet számítani a belvárosi ingatlanpiacon a nyár folyamán. 

„Egyértelműen úgy véljük, hogy az év első hónapjaiban lényegesen nagyobb aktivitás volt tapasztalható, mint egy évvel ezelőtt”– mondja Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője. – „Fokozatosan térnek vissza a magyar befektetők is, egyre többen szeretnének kedvező áron lakást vásárolni, hogy utána felújítsák és továbbértékesítsék, vagy rövidtávú kiadás útján hasznosítsák.”

A másik komoly változás annak a törvénymódosításnak köszönhető, amely várhatóan júliustól lép életbe, és amely a külföldiek, elsősorban a kínaiak számára jelent letelepedési lehetőséget. Ez az úgynevezett vendégbefektetői státusz, amelynél nem kell a tízéves, majd újabb tíz évre meghosszabbítható tartózkodási engedélyért és az azzal járó szabad Unión belüli utazásért valódi befektetést végezni, elég csupán ingatlanalapokban befektetési jegyet vagy ingatlant vásárolni. Ezzel teljesíteni lehet a vízum, és a tízéves tartózkodási engedély feltételeit. A kínaiak előzetes érdeklődése már ismét nagyon jelentős, ez természetesen tovább növeli a nagyvárosi ingatlanárakat. 

„A törvénytervezet szerint három opció van: lehetséges ingatlanalapba fektetni, egyetemi intézményt támogatni vagy ingatlant vásárolni. Utóbbi esetében legalább 500 000 EUR, azaz közel 200 millió Ft értékű ingatlan vásárlása szükséges, ennek megfelelően a kínaiak elsősorban a luxusminőségben felújított, tágas, többszobás, jó lokációjú ingatlanokat keresik” – folytatja a szakértő. –„Ezen a téren egyébként nem túl bőséges mostanában a kínálat, mivel a felújítási költségek az elmúlt években az inflációnak, az alapanyagok drágulásának és a szakemberhiánynak köszönhetően olyan magasra rúgtak, hogy komoly kihívás egy-egy ilyen projektet végigvinni. Így azt mondhatom, hogy továbbra is hiány van rendezett épületekben lévő, szépen felújított lakásokból. Nem látjuk esélyét, hogy ez nagy mértékben változna a következő hónapokban.”

A nyári fellendülés egyik meghatározó eleme lehet az, hogy ha az állam által ígért hitelkonstrukciókhoz többen hozzá tudnak jutni, nagyobb költségvetéssel vághatnak bele ingatlanvásárlási projektekbe. Ugyancsak a nyárnak természetes velejárója az is, hogy nyáron nem csak turistaként érdeklődnek többen az AirBnB lakások iránt, hanem a befektetők körében is nagyobb pezsgés várható. A felvételi időszak vége után pedig ismét az 1-1,5 szobás stúdiólakások iránt ugrik meg a kereslet, sok család erre összpontosítja minden erejét, hogy a diákévekre lakhatást biztosítson gyerekeinek. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Minden tényezőt összevetve úgy gondoljuk, hogy ez egy izgalmas nyári időszak lesz” – foglalja össze Ben-Ezra Orran. – „A belvárosi ingatlanpiacon már jelenleg is érezhető némi áremelkedés és ha ez a jelenlegi ütemben halad tovább, akkor elérheti akár az átlag 10 %-os áremelkedést is.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm