21 °C Budapest
Új világ jön a hazai élelmiszerboltokban: ezt minden magyar megérzi majd

Új világ jön a hazai élelmiszerboltokban: ezt minden magyar megérzi majd

2024. május 21. 17:04

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a pályázati forrásokat úgy kell felhasználni az élelmiszeriparban, hogy azok hosszú távon biztosítsák az ágazat versenyképességét, elősegítve a vállalkozások növekedését és hatékonyságuk javulását.

Az Agrárszektor interjújában Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a pályázati források felhasználása az élelmiszeriparban hosszú távú versenyképesség alapjait kell, hogy megalapozza. Az államtitkár kiemelte: a cél, hogy a kisebb vállalkozások növekedjenek és hatékonyságukat javítsák.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy az élelmiszeripari ágazat számára 2021-től 2027-ig összesen mintegy 750 milliárd forint áll rendelkezésre, ami jelentős növekedést jelent a korábbi 468 milliárd forinthoz képest. Ez a támogatás nem csak inflációs hatásokkal nőtt, hanem nominálisan és reálértékben is bővült.

Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy minden élelmiszeripari támogatás az Agrárminisztériumon keresztül valósul meg, ami lehetővé teszi egyenlő versenyfeltételek kialakítását az ágazatban. Az államtitkár szerint fontos, hogy az ágazati támogatások ne egyes cégeket részesítsenek előnyben.

Az interjúban említésre került továbbá, hogy a KAP Stratégiai Terv keretében mintegy 1500 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztési célokra. Ezen belül kiemelt figyelmet kapnak az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztése. A támogatásokhoz a kormány 80%-os hozzájárulást biztosít.

A magasabb kamatkörnyezet miatt folyamatban van egy 10%-os kamattámogatás kidolgozása is, amelynek célja a pályázó vállalkozások terheinek csökkentése. Nobilis Márton azt is elmondta, hogy az élelmiszeripari fejlesztéseknél kulcsfontosságú lesz a digitalizáció és modernizáció előtérbe helyezése. A cél olyan energiahatékony és digitálisan fejlett cégek létrehozása, amelyek hosszú távon fenntarthatóak maradnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végül az államtitkár arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy hamarosan új vidékfejlesztési pályázati felhívások jelennek meg. Ezek között lesznek olyanok is, amelyek kisebb léptékű fejlesztéseket támogatnak maximum 200 millió forint összegig, míg más pályázatok komplex projekteket céloznak akár 5 milliárd forint támogatással. A pályázati folyamatot két ütemben tervezik lebonyolítani annak érdekében, hogy a tapasztalatok alapján finomhangolni lehessen a kiírásokat.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem