20 °C Budapest
Outdoor photo from decorated Easter eggs with traditional hungarian patterns

Mit ünneplünk nagypénteken és nagyszombaton? Keresztény hagyományok és népszokások

2024. március 29. 06:52

A legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő, az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét a nagyhét (hebdomada sancta). A húsvéti szent háromnapon (Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról. Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítását közöljük.

Mit ünneplünk nagycsütörtökön?

A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, a katolikus egyházban ez az oltáriszentség szerzésének emléknapja. (Azért "zöld", mert a böjt okán rendszerint zöld növényt, például spenótot fogyasztanak a hívők.) A nagycsütörtöki krizmamisén kerül sor az olajszentelés szertartására, amikor megszentelik a szentségek kiszolgáltatásakor használt három szent olajat, a bérmáláskor használatos krizmát, a katekumenek (keresztelendők) olaját és a betegek olaját. Az esti "utolsó vacsora miséjén" a Gloria éneklése után elnémulnak a harangok (Rómába mennek), megkezdődik a legmélyebb gyász.

A mise végén - amelynek része lehet a lábmosás szertartása - az oltáriszentséget őrzési helyére viszik. Az oltárról mindent leszednek, ez az oltárfosztás, csak a gyertyatartókat és a lepellel letakart keresztet hagyják ott, hogy Jézus szenvedésére és ruháitól megfosztására emlékeztessenek. A református templomokban a nagyhétre fekete terítővel borították le az úrasztalát, esetleg a szószéket.

Mit ünneplünk nagypénteken?

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legszigorúbb böjt és gyász ideje. A katolikus egyház ősi hagyomány alapján ezen és a következő napon nem mutat be miseáldozatot. A liturgiában felolvassák a Megváltó halálára vonatkozó írásokat, majd a passiót, Jézus szenvedésének történetét, és leleplezik a gyászlepellel bevont keresztet.

Nagypénteken szokásos a keresztútjárás, amelyen emlékezetbe idézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. A keresztút, avagy kálvária ma szokásos tizennégy állomása (stáció) az 1600-as évekre nyúlik vissza. Nagypénteken a hívők tartózkodnak a húsételektől, a legfeljebb háromszori étkezés során egyszer szabad jóllakniuk. Nagypéntek a nép körében általános tisztálkodási nap: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, sok helyen nem gyújtanak tüzet.

Mit ünneplünk nagyszombaton?

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, az igazi húsvéti ünneplés délután kezdődik. Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvétvasárnap hajnalára feltámadt. Ekkor van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvízszentelés, majd a vigília mise követ. A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, és felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet.

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.

A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta homíliája teljes szövegét. Legutóbb, virágvasárnap nem mondott beszédet, amely helyett csendben imádkozott.

A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misén bíborosok és püspökök koncelebráltak. Nagycsütörtöki homíliájában a pápa szokás szerint a papi hivatásról beszél. A katolikus egyházfő Róma püspökeként megszentelte a szentségek kiszolgáltatásakor használt szent olajat: a bérmáláskor használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját. A püspök és az egyházmegye papsága megújította papi ígéretét. Délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedik fel. Ferenc pápa a római Rebibbia börtön női szárnyát keresi fel.

Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Kivételt egyedül a pandémia időszaka jelentett. Az utóbbi 11 évben nagycsütörtökön járt kórházban, idősotthonban, migránsközpontban, de legtöbbször börtönben: 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2017-ben Paliano börtönében, 2018-ban a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönben, 2019-ben Velletri börtönében, 2022-ben pedig a kikötőváros Civitavecchia börtönébe látogatott, ahol az ötszáz rabból tizenkettőnek mosta meg a lábát. 2013-ban és tavaly a fiatalkorúaknak fenntartott Casal del Marmo börtönében volt. A szertartás nem nyilvános, de a Vatikán interneten egyenesben közvetíti.

Nagycsütörtökön "érkeznek meg" Rómába a világ templomaiban elnémult harangok.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában az Úr szenvedésének liturgiája zajlik, este a Colosseumnál tartják a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot. Ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa írta meg a keresztutat kísérő meditációk szövegét, amelyet pénteken hoznak nyilvánosságra. Akkor derül ki, hogy ki viszi a keresztet a különböző állomásokon. Nagyszombaton este fél 8-tól a pápa húsvéti virrasztást vezet a vatikáni bazilikában.

Húsvétvasárnap délelőtt az egyházfő misét mutat be a Szent Péter téren. Ferenc pápa délben olasz nyelvű húsvéti üzenetet mond, melynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.

Húsvéti programok Magyarországon

Húsvét Hollókőn

Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál, a programok pénteken kezdődnek a Nógrád vármegyei világörökségi faluban - tájékoztatott a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Bakos Boglárka kiemelte: gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel várják a látogatókat, de családi és gyermekprogramokat is szerveztek Hollókőn.

A pénteki, ingyenes napon kézműves kirakodóvásár lesz a Petőfi úton, tojásfestés több helyszínen, a Látogatóházban archív képeket és régi hollókői filmeket vetítenek, és felelevenítik a böjti szokásokat a nagypénteki liturgia előtt.

Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket az Ófalu udvaraiban: kereplőzés, a népi élet bemutatása, tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, karikázó és népviseletes életkép a Hollókői Néptáncegyüttessel, szilvásgombócfőzés a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel. A nagyszínpadon este a Keleti Szél zenekar ad koncertet.

A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik, majd jön a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. A színpadon a Hollókő Táncegyüttes és a hollókői citerások húsvéti műsora nyitja meg az ünnepi programot, fellép többek között a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes, a Pásztói Folk Band, valamint népzenei koncertet ad a Dűvő Zenekar.

Húsvéthétfőn is lesz szentmise, locsolkodás, számos folklórprogram, a vendégek belehallgathatnak Bukovics János palóc mesemondó meséibe is. Mások mellett színpadra lép a Muzsla Néptáncegyüttes, valamint a Magyar Banda Hegedűs Bori és Causanella Izabella énekesnőkkel.

Ünnepi programok Zengővárkonyban

Folklórműsorokkal, tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum március 24. és április 1. között. A virágvasárnaptól húsvéthétfőig tartó programok keretében hétfőtől szombatig - egyebek mellett -tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától a baranyai faluban - közölte Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője, hozzáfűzve: a gyerekeket már március 24-i megnyitón, majd azt április 1-jéig minden nap népi játékok várják. A virágvasárnapi megnyitón Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort, s kezdetét veszi az országos ifjúsági tojásíró verseny, amelyet követően az eredményeket is kihirdetik.

Hétfőtől szombatig a helyi Német házban délelőtt tíz órától tartják a tojásdíszítő bemutatókat, március 28-án, csütörtökön pedig Tüskés Tünde szalmafonó művész segítségével húsvéti díszeket is készíthetnek az érdeklődők.

Nagypénteken a helyi tojásmívesek állnak munkába, hogy elkészítsék az idei tojásokat, míg húsvétvasárnap faluszerte hímestojás-keresés veszi kezdetét már reggel kilenctől, majd hétfőn délelőtt a zengővárkonyi hagyományőrző egyesület tart locsolóműsort a tojásmúzeum előtt. Nienhaus Rózsa közölte, hogy virágvasárnap és húsvéthétfő között folyamatosan látogatható a Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteménye, a Szalma-kincs-tár gyűjteménye és a zengővárkonyi tájház.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg. A gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is. A múzeumot évente több mint tízezren keresik fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek. A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal, valamint az országos ifjúsági tojásfestő verseny részleteivel kapcsolatban további információk olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

Húsvét Kéthelyen 2024-ben

Idén is több ezer festett tojás díszíti a Kéthely központjában állított tojásfát. Az egyedi és gazdag húsvéti dekorációt elősször 2015-ben készítették el, melyből hagyomány lett. 2017-ben készült el az óriástojás a dekoráció részeként, és azóta is folyamatosan bővült a dekoráció új elemekkel.

2024-ben a dekorációt március 18-án kezdték el készíteni, néhány napot vesz idénybe a díszítés, és a tervek szerint április végéig tekinthető meg. A Tavi TV videójában már látható is a kész dekoráció.

Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvéthétfőn immár 17. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban, ahol a látogatók kipróbálhatják az íjászatot, vagy húsvéti figurákat is készíthetnek - közölte a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója hétfőn. Tóth Éva tájékoztatása szerint az érdeklődők a várudvaron kézművesek segítségével próbálhatják ki a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, és gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A kézműves foglalkozásokon kívül lesz a várudvaron lovagoltatás, íjászat, báránysütés és ételszentelés is. A várudvarban és a Várfelső utcában zajló kirakodóvásár délelőtt 10 órakor veszi kezdetét. A szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Hagyományőrző Együttes, valamint Agócs Gergely és népzenei társulata részvételével. A helyi együtteseket a Foncsik Énekegyüttes, a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttes és a Szederinke Gyermek-néptáncegyüttes képviseli.
A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT, a BANYA-társulat, a Defensores történelmi csoport és a Füleki Római Katolikus Plébánia.

Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Füleki Polgárőrség. A húsvéti program résztvevői megtekinthetik a vármúzeum állandó kiállításait és időszaki tárlatát is, a várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncerteket a Füleki Városi Művelődési Központban rendezik meg.

Húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 31-én, "rügyfakasztó vasárnap" és április 1-jén "vízbevető hétfőn" - közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője. A szakember elmondta, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

A tavasz köszöntéseként húsvét vasárnap a skanzenben, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán kemencés finomságok sülnek, a Szegedi tanyánál pedig a tojáskeresésbe kapcsolódhatnak be a gyerekek. Az iparos műhelyek melletti területen népi gyerekjátszó fogadja a legkisebbeket, a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és egy húsvéti ismeretterjesztő játék részesei is lehetnek. A Nomád parkban íjásztatás várja a vendégeket, kora délután pedig lovasbemutatót tartanak.

Húsvét hétfőn a skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A Szeged-alsóvárosi portán interaktív viseletbemutató és játszóház fogadja az érkezőket, a gyerekek a kézműves foglalkozásokon apróbb ajándékokat is készíthetnek. A Borica táncegyüttes és a Hatetudnád Tánctanoda tagjai néptáncbemutatót tartanak, amihez a látogatók is csatlakozhatnak, a talpalávalóról Mester László zenekara gondoskodik.

Délelőtt tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat. A programok sorát délután Berta János vándorkomédiás előadása zárja.

Húsvéthétfő a pécsi kultnegyedben

Egyebek mellett tojáskereső detektívjátékkal, kézműves húsvéti játszóházzal és Gryllus Vilmos koncertjével is várják a gyerekeket és szüleiket húsvéthétfőn a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Az intézményt üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint április 1-jén reggel Ringató gyerekkoncerttel indulnak az ünnepi programok. A rendezvényt "hangszersimogató" egészít ki, így a kicsik kötetlen formában barátkozhatnak a hangszerekkel.

Ezután Csernik Pál Szende erdélyi népi mesemondó történeteit hallgathatják meg az - elsősorban óvodás és kisiskolás korú - érdeklődők, majd tojáskereső detektívjáték keretében a húsvéti nyúl nyomába eredhetnek a gyerekek. Délután kézműves foglalkozások lesznek Varga-Mohácsi Tímea kézműves játszóházvezető segítségével, majd a Lajtorja gyerekzenekar, utána pedig Gryllus Vilmos tavaszköszöntő koncertje hallható.
A napot a Tavaszi daloskönyv című gyerekkoncert zárja. A rendezvényről további részletek olvashatók a www.zsolnaynegyed.hu oldalon, ahol a tojáskereső játékra is lehet regisztrálni.

Húsvétváró programok a Pesti Vigadóban

Húsvéti kézműves-foglalkozások, húsvéti és nagyböjti népénekek, játék, cirkuszművészeti workshop és táncház is várja az érdeklődőket csaknem 160 művész közreműködésével szombaton és vasárnap Budapesten, a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, az Essentia Artis programsorozat részeként. A második alkalommal megvalósuló Essentia Artis programsorozat első, FolkulTúra - Kalandozás a népművészet világában című tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában - közölte az MMA.

Trungel Aranka, a népművészet ifjú mesterének húsvét- és tavaszváró kézműves-foglalkozásán a résztvevők megismerkedhetnek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal. Nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy-Schmikli Norbert teológus. Török Máté zenés könyvbemutatóján részt vesz többek között Dévai Nagy Kamilla, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) és Sebő Ferenc. A szombati nap zárásaként élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

Vasárnap SzínpadOn - Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet címmel cirkuszművészeti workshopok várják a gyerekeket. Egyed Brigitta színész bohócjelenettel készül: a résztvevők próbára tehetik ügyességüket vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejleszthetik egyensúlyérzéküket.

Szinkronszínészként is kipróbálhatja magát a közönség B. Nagy Ervin "CSEREBOGARAK" - Animációs történetek magyar bajnokokról című filmjeinek segítségével. Találkozni lehet Kiss Gergely olimpiai bajnok magyar vízilabdázóval, aki a művészet és a sport kapcsolatáról, valamint a készülő Kemény legények című dokumentumfilm aktuális epizódjának érdekességeiről is mesél majd.

A nap folyamán látható lesz a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét bemutató rövidfilm, amely a nézőket visszarepíti a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát.

Csuja László Allegro című munkája leplezi a nők tárgyiasítását a divatiparban. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó közreműködésével szó lesz az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról. A nap végén a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életéről szóló dokumentumfilmet láthat a közönség. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Húsvéti Kenyérlelke Fesztivál a Fény utcai piacon

Húsvéti Kenyérlelke Fesztivált rendeznek vasárnap délelőtt 10 órától a fővárosi Fény utcai piac közösségi terében. Az ingyenes fesztiválon számos ismert pékség mutatkozik be a közönségnek, de lesznek kistermelők, tartanak kalács-workshopokat és az érdeklődők válogathatnak a minőségi sonkák között is - közölte a II. kerületi Polgármesteri Hivatal. Mint írták, a szervezők célja összehozni a kenyér szerelmeseit, hogy az emberek kicserélhessék tapasztalataikat, megoszthassák másokkal egyedi fortélyaikat, vagy csak nézelődjenek, kóstolgassanak. A szervezők szeretnék visszaemelni a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit és magyar hagyományát.

A rendezvényen a főszerepet a kenyér, a kalács és egyéb péksütemények mellett a közelgő húsvét okán a sonka kapja, de a tojás is szerepet kap, valamint kézművesek sora vonultatja fel termékeit. A húsvéti kalácsversenyre bárki nevezhet saját kalácsával, az indulókat ismert személyekből álló zsűri értékeli: Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi a Pék, Cseperkáló József, a Panelpék tulajdonosa és Ormós Gabriella pék, a Kovász Labor blog szerzője.
A zenei színpadon utcazenészek váltják egymást a nap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem