The woman who thinks she has been scammed while shopping online.

Riadót fújt az ingatlan.com: csalók élnek vissza a nevükkel, be ne dőlj, kifosztanak

2024. január 25. 19:32

Internetes csalók az ingatlan.com nevével visszaélve próbálnak kárt okozni a kiadó és eladó ingatlanokat hirdető magánszemélyeknek és ingatlanközvetítőknek - olvasható az ingatlanközvetítő portál honlapján.

Internetes csalók az ingatlan.com nevével visszaélve próbálnak kárt okozni a kiadó és eladó ingatlanokat hirdető magánszemélyeknek és ingatlanközvetítőknek. A portál arra kéri a felhasználókat, hogy legyenek körültekintők és tartsák szem előtt: az ingatlan.com soha nem kér tőlük jelszót és bankkártya-adatot, ha pedig bármi gyanúsat tapasztalnak, jelezzék nekik mielőbb e-mailben, vagy telefonon!

Így próbálkoznak a csalók

Időről időre új módszerrel és a legkülönfélébb történetekkel próbálnak internetes csalók kárt okozni a jóhiszemű felhasználóknak. Egy ilyen próbálkozást azonosítottunk az ingatlan.com weboldalán is, aminek a célja az volt, hogy csalók a portál nevével visszaélve adatokat szerezzenek meg a hirdetőiktől - olvasható az oldalon.

Az adathalászok által használt “történet”: a csalók az ingatlan.com felületén érdeklődést színlelve, üzenetben veszik fel a kapcsolatot a hirdetővel. Az üzenetváltás során azt hitetik el a hirdetővel, hogy letétet, vagy foglalót fizetnének azért, hogy a hirdető “félre tegye” számukra a lakást. A letét/foglaló fizetéséhez elkérik a hirdető e-mail címét, amire később olyan e-mailt küldenek, ami megtévesztésig hasonlít az ingatlan.com hivatalos leveleire. A levélben viszont már sikeres vásárlásról van szó, amit egy gombra kattintva szükséges megerősíteni. Az ilyen jellegű csalások esetén gyakran a felhasználó bankkártya-adatait és jelszavát próbálják megszerezni.

Figyeljünk az intő jelekre

Bízzunk a megérzéseinkben, és ha valamit gyanúsnak, esetleg szokatlannak gondolunk, járjunk el kellő óvatosággal. Szerencsére lehet bármennyire is kreatív és aprólékosan összerakott a csalók aktivitása, vannak olyan árulkodó pontok, amik jelzik, hogy adathalászokkal van dolgunk.

Legyen gyanús, és figyelmeztető, ha az üzenet vagy a levél

  • rossz magyarsággal, láthatóan fordítóprogrammal íródott,
  • a feladó e-mail címének nem @ingatlan.com a végződése, valamint az előtagja furcsa szám és/vagy betű karaktereket tartalmaz,
  • olyan szolgáltatásról szól, amelyről az ingatlan.com-on nem található információ,
  • valamint, ha a feladó bármilyen szenzitív adat megadását kéri, esetleg sürgetéssel szeretne aktivitásra kényszeríteni.

Amennyiben olyan vétellel/bérléssel, esetleg szolgáltatás vásárlással kapcsolatban kapunk levelet, aminek nincs előzménye, és amelyről az ingatlan.com-on nem található információ, akkor javasolják, hogy ne válaszoljunk rá, és az abban lévő linkre, gombra ne kattintsunk rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindig emlékezzünk arra, hogy az ingatlan.com-on

  • nem lehet foglalót/letéti díjat vagy előleget fizetni,
  • nincs olyan funkció, amely közvetlenül ingatlan vásárlásához vagy foglalózásához kapcsolódik,
  • valamint nincs egyetlen olyan szolgáltatás sem, ami a hirdető és a vevő/bérlő közötti tranzakció lebonyolításához kapcsolódik.

A portál továbbá hangsúlyozza, hogy az ingatlan.com semmilyen esetben sem kéri, hogy üzenetküldő szolgáltatásokban (pl.: Viber, WhatsApp, SMS, belső chat szolgáltatás) adják meg a személyes adataikat, jelszavukat, vagy bankkártyára vonatkozó adataikat.

Lépjünk fel együtt a csalók ellen, és ha bármilyen gyanús, vagy furcsa dolgot tapasztalsz, haladéktalanul jelezd nekünk telefonon a +36 1 237 2065-ös számon, vagy e-mailben a segitunk@ingatlan.com címen

- zárják figyelemfelkeltő írásukat a portálon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem