20 °C Budapest
The woman who thinks she has been scammed while shopping online.

Riadót fújt az ingatlan.com: csalók élnek vissza a nevükkel, be ne dőlj, kifosztanak

2024. január 25. 19:32

Internetes csalók az ingatlan.com nevével visszaélve próbálnak kárt okozni a kiadó és eladó ingatlanokat hirdető magánszemélyeknek és ingatlanközvetítőknek - olvasható az ingatlanközvetítő portál honlapján.

Internetes csalók az ingatlan.com nevével visszaélve próbálnak kárt okozni a kiadó és eladó ingatlanokat hirdető magánszemélyeknek és ingatlanközvetítőknek. A portál arra kéri a felhasználókat, hogy legyenek körültekintők és tartsák szem előtt: az ingatlan.com soha nem kér tőlük jelszót és bankkártya-adatot, ha pedig bármi gyanúsat tapasztalnak, jelezzék nekik mielőbb e-mailben, vagy telefonon!

Így próbálkoznak a csalók

Időről időre új módszerrel és a legkülönfélébb történetekkel próbálnak internetes csalók kárt okozni a jóhiszemű felhasználóknak. Egy ilyen próbálkozást azonosítottunk az ingatlan.com weboldalán is, aminek a célja az volt, hogy csalók a portál nevével visszaélve adatokat szerezzenek meg a hirdetőiktől - olvasható az oldalon.

Az adathalászok által használt “történet”: a csalók az ingatlan.com felületén érdeklődést színlelve, üzenetben veszik fel a kapcsolatot a hirdetővel. Az üzenetváltás során azt hitetik el a hirdetővel, hogy letétet, vagy foglalót fizetnének azért, hogy a hirdető “félre tegye” számukra a lakást. A letét/foglaló fizetéséhez elkérik a hirdető e-mail címét, amire később olyan e-mailt küldenek, ami megtévesztésig hasonlít az ingatlan.com hivatalos leveleire. A levélben viszont már sikeres vásárlásról van szó, amit egy gombra kattintva szükséges megerősíteni. Az ilyen jellegű csalások esetén gyakran a felhasználó bankkártya-adatait és jelszavát próbálják megszerezni.

Figyeljünk az intő jelekre

Bízzunk a megérzéseinkben, és ha valamit gyanúsnak, esetleg szokatlannak gondolunk, járjunk el kellő óvatosággal. Szerencsére lehet bármennyire is kreatív és aprólékosan összerakott a csalók aktivitása, vannak olyan árulkodó pontok, amik jelzik, hogy adathalászokkal van dolgunk.

Legyen gyanús, és figyelmeztető, ha az üzenet vagy a levél

  • rossz magyarsággal, láthatóan fordítóprogrammal íródott,
  • a feladó e-mail címének nem @ingatlan.com a végződése, valamint az előtagja furcsa szám és/vagy betű karaktereket tartalmaz,
  • olyan szolgáltatásról szól, amelyről az ingatlan.com-on nem található információ,
  • valamint, ha a feladó bármilyen szenzitív adat megadását kéri, esetleg sürgetéssel szeretne aktivitásra kényszeríteni.

Amennyiben olyan vétellel/bérléssel, esetleg szolgáltatás vásárlással kapcsolatban kapunk levelet, aminek nincs előzménye, és amelyről az ingatlan.com-on nem található információ, akkor javasolják, hogy ne válaszoljunk rá, és az abban lévő linkre, gombra ne kattintsunk rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindig emlékezzünk arra, hogy az ingatlan.com-on

  • nem lehet foglalót/letéti díjat vagy előleget fizetni,
  • nincs olyan funkció, amely közvetlenül ingatlan vásárlásához vagy foglalózásához kapcsolódik,
  • valamint nincs egyetlen olyan szolgáltatás sem, ami a hirdető és a vevő/bérlő közötti tranzakció lebonyolításához kapcsolódik.

A portál továbbá hangsúlyozza, hogy az ingatlan.com semmilyen esetben sem kéri, hogy üzenetküldő szolgáltatásokban (pl.: Viber, WhatsApp, SMS, belső chat szolgáltatás) adják meg a személyes adataikat, jelszavukat, vagy bankkártyára vonatkozó adataikat.

Lépjünk fel együtt a csalók ellen, és ha bármilyen gyanús, vagy furcsa dolgot tapasztalsz, haladéktalanul jelezd nekünk telefonon a +36 1 237 2065-ös számon, vagy e-mailben a segitunk@ingatlan.com címen

- zárják figyelemfelkeltő írásukat a portálon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem