20 °C Budapest
Olcsó örökzöld sövények: ezek a gyorsan növő örökzöld sövény növények bármelyik kertet feldobják!

Olcsó örökzöld sövények: ezek a gyorsan növő örökzöld sövény növények bármelyik kertet feldobják!

2023. október 28. 11:09

Előkertünk és udvarunk ékessége lehet egy örökzöld sövény, azonban nem mindegy, hogy milyen örökzöld sövény növények mellett tesszük le a voksunkat: egyes fajoknak hosszú évekig tart, míg kellőképpen megnőnek, bokrosodnak, míg mások egy-két szezon alatt a megfelelő takarást biztosító, dekoratív növénycsodákká válnak. Járjunk utána, milyen gyorsan növő örökzöld sövény típusok vannak, amelyeknek ráadásul az ára is kedvező!

Cikkünkben a legnépszerűbb gyorsan növő örökzöld sövény növények ültetésével kapcsolatban nyújtunk segítséget olvasóinknak: tudd meg, melyik olcsó örökzöld sövény típusokat érdemes ültetni, hogyan ültethető az örökzöld sövény kerítés mellé, és hogy miért jobb egy gyorsan növő örökzöld sövény mellett letenni a voksunkat, egy lassan növő növényfajjal szemben. Nézzük, melyek a magyarok kedvenc örökzöld sövény növényei, mi mindent érdemes tudnunk az örökzöld sövény növények nevelésével kapcsolatban!

Miért ültessünk kerti sövényt?

A különböző sövények, főként az örökzöld sövény növények évek, sőt, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendnek a kertesház-tulajdonosok körében – nem véletlenül, hiszen az örökzöld sövények tökéletesen alkalmasak arra, hogy diszkrét zöld fallal vonjuk körbe otthonunkat. Az örökzöld sövény előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy dekoratív módon óvják portánkat a járókelők és a szomszédok kíváncsi tekintete elől, ráadásul otthont nyújtanak az olyan apró kerti állatoknak is, mint a sündisznók vagy az énekesmadarak.

Az örökzöld sövény növények előnyei, hogy az ősz beköszöntével nem hullajtják el leveleiket a megszokott formában, helyette inkább „lecserélik” őket, ráadásul sokan közülük nem igényelnek jelentősebb gondoskodást. Az örökzöld sövények – fajtától függően – érzékenyek lehetnek az aszályra, ilyenkor meghálálják az öntözést, tápoldatozást, mások szinte teljesen igénytelenek. Egyes fajtáknak kedvünkre alakíthatjuk a koronáját (egyes örökzöld sövény típusok esetében ez szükséges is), hogy teljes pompájukban tündököljenek és megfelelőképp takarjanak.

Örökzöld sövény kerítés mellé: hogyan ültessük?

Ha az örökzöld sövény kerítés mellé kerül, minden esetben tájékozódjunk arról, hogy az örökzöld sövény mekkorára nő, mekkora az ágainak, koronájának a helyigénye. Egyes típusok, mint például a tiszafa, igen nagyra nőhetnek, míg mások, például a szintén közkedvelt tűztövis, nem érnek el olyan magasságot, ágai viszont szerteágazóak lehetnek. A kerítéstől mindenképpen érdemes megtartanunk akkora távolságot, amit a kifejlett örökzöld sövény igényel – ez rendszerint az örökzöld sövény tövétől számítva minimum fél, de inkább 1-2 méter.

Melyek a legnépszerűbb örökzöld sövény fajták?

A hazai mérsékelt övi éghajlaton rengeteg dekoratív örökzöld sövény típus jól megél, de egyre gyakrabban kísérletezhetünk mediterrán örökzöld sövény fajtákkal is. Nézzük, melyek a legnépszerűbb, legközkedveltebb örökzöld sövény típusok Magyarországon, mit érdemes ezekről az örökzöld sövényekről nagy általánosságban tudni!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Örökzöld puszpáng: ez talán a leggyakrabban ültetett örökzöld sövény, ellenáll az erős, tűző napfénynek is, azonban megköszöni, ha a nyári időszakban rendszeresen locsoljuk, koronája jól formázható. Ez egy gyorsan növő örökzöld sövény faj, néhány év alatt eléri a 3-4 méteres magasságot is, a töveket érdemes kb. fél méterenként elültetni, hogy a későbbiekben dekoratív örökzöld sövényfalat eredményezhessen. Érdemes puszpángmoly ellen permetezni; tavasszal hozza sárga virágait.
  • Balkáni babérmeggy: az egyik legkeresettebb örökzöld sövény fajta a babérmeggy, aminek több fajtája is kapható a magyar kertészetekben. Igen magas, 3-5 méteres sövényfallá növi ki magát, nem igényes fajta, elég aszály idején locsolni, ráadásul kedvelik a bogyóit a madarak is.
  • Nyugati tuják: tipikus örökzöld növények a magyar kertekben a tuják, amelyekből úgy képezhetünk zöld növényfalat, ha szorosan egymás mellé ültetjük őket (kb. 1 méteres távolság szükséges), gyorsan növekszenek, dekoratív, tömött oszlopokat képeznek, viszont esetükben fontos a rendszeres öntözés.
  • Korallberkenye: a fentiekhez hasonlóan az egyik legnépszerűbb örökzöld sövény a korallberkenye, ami egészen egyedi megjelenést kölcsönözhet otthonunknak piros és zöld leveleivel. Jobban kedveli a félárnyékot és a jó vízáteresztő képességű talajt, nagyjából 2-3 méter magasra nő meg.
  • Tiszafa: tömött, jól alakítható koronájú örökzöld sövény, azonban mindenképp számoljunk ültetésekor nagy termetével, ugyanis akár 6-7 méter magasra is megnőhet. Piros bogyói dekoratívak, a madarak szeretik, azonban jó, ha tudjuk, hogy a magköpeny kivételével a tiszafa minden része mérgező – kutyatulajdonosoknak ezért rendszerint nem ajánlják.
  • Kecskerágó: a kecskerágó egy japán eredetű örökzöld sövény, különböző színekben is kapható, nyáron apró, zöldes virágokat hoz, amelyekből később piros termések fejlődnek. Jól tűri a fagyokat és a szárazságot is, aszályos időszakban azonban őt is érdemes megöntözni. Hátránya, hogy nem gyorsan növő örökzöld sövény: 5-10 évig is eltarthat, mire eléri 2-4 méteres magasságát.
  • Télizöld fagyal: a fagyal nem igényel sok gondozást, bogyói csalogatják a madarakat, 3-4 méter magasra nő, azonban extrém hideg teleken előfordulhat, hogy mégis elhullajtja lombkoronáját.
  • Leylandi ciprus: ez is egy gyorsan növő örökzöld sövény növény, kimondottan azoknak ajánlják, akik forgalmas utak mellett laknak, ugyanis nagyon jó a hangszigetelő képessége, csendes fallal állja útját a kellemetlen zajoknak.
  • Tűztövis: a tűztövist leginkább dekoratív virágai és élénk színű bogyói miatt ültetjük – utóbbi kiváló élelmiszerforrást jelent télen a madaraknak. A tűztövis, mint örökzöld sövény jól tűri a szárazságot, az aszályos nyarakat is problémamentesen átvészeli.
  • Kínai boróka: ez is tegy távol-keleti növényfaj, koronája nem igényel nagy törődést, fiatal korában viszont megéri alakítani. A tiszafához hasonlóan nagytermetű örökzöld sövény, a hazai éghajlati körülmények között akár 10 méter magasra is megnőhet.
  • Csodasövény: gyorsan növő örökzöld sövény növény, a turkesztáni szil nemesített változata, nem igényes, jól tűri a szárazságot és a fagyokat is; kimondottan alkalmas térelválasztó örökzöld sövénynek, például üde zöld kerítés gyanánt is gyakran ültetik.
  • Júliaborbolya: vaskos, tömött zöld falat képez, a fentiekkel ellentétben ő nem piros, hanem kék bogyókat hoz, tavaszi virágai sárga színűek. A Júliaborbolya is örökzöld cserje, azonban levelei ősszel pirosra színeződnek.

A gyorsan növő örökzöld sövény fajták előnyei

Amikor kiválasztjuk a számunkra ideális örökzöld sövény fajtát, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy valójában mire is van szükségünk: adjon az örökzöld sövény árnyékot, szigetelje jól az utcazajt, vagy inkább dekoráljon? Sokan azonnali eredményre vágyva választják a gyorsan növő örökzöld sövény növényeket, mert mihamarabb szeretnék eltakarni magukat a járókelők elől, azonban bizonyos esetekben jobban járhatunk a lassan növő, tömött koronát alkotó fajtákkal. A gyorsan növő örökzöld sövények esetében is számoljunk azzal, hogy habár aránylag gyorsan elérik a 2-4 méteres magasságot, ezek sem fejlődnek már az első szezonban terebélyes növényfallá: legalább 2-3 szezonra szükségük van a kiteljesedéshez.

Olcsó örökzöld sövény növények: mivel spórolhatunk a legtöbbet?

Szintén fontos kérdés az örökzöld sövény ültetése kapcsán, hogy megéri-e spórolni a fajtán. Nos, erről csak annyit tudunk mondani, hogy nekünk kell átgondolnunk, mire vágyunk, mennyire dekoratív, különleges növényekkel akarjuk körbevenni a házunkat, hiszen minél egzotikusabb egy örökzöld sövény, annál drágább lehet megvásárolni a töveket. Tipikusan olcsó örökzöld sövény például a puszpáng, a tuja, a csodasövény vagy a babérmeggy – ezekből a megengedhetőbb árkategóriájú növényekből akár az egész portánkat zöld fallal vonhatjuk körbe. Tartsuk szem előtt azonban azt is, hogy az örökzöld sövény egy hosszútávú beruházás: olyan fajtát válasszunk – még ha drágább is a kiszemelt örökzöld sövény növényfaj -, amiben szívesen gyönyörködnénk évtizedeken keresztül, vagy akár egy életen át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem