20 °C Budapest
Womans hand regulating the air conditioner with the remote control.

Brutális bírságot kaphat, aki így használja a klímáját: ha feljelent a szomszéd, nincs menekvés

2023. július 28. 18:38

Komoly bírság várhat a klímát használókra - több önkormányzat ugyanis tiltja a kondenzvíz utcára történő kivezetését. Ezeket a szabályokat azonban sokszor az után hozzák meg, hogy a lakók beszereltették a klímáikat, így sokaknak okozhat most nagyobb kiadást, hogy átalakítassa az elvezetést, ha nem akart szabályt sérteni - írja a Magyar Nemzet. Ha feljelentés történik, akkor viszont a bírságot és az átalakítást is fizetheti a klímaberendezés tulaja.

Tilos a légkondicionáló kondenzvizét az utcára vezetni Zuglóban - írja a lap. Az aktuális eset szerint egy társasház felszólította a lakókat, hogy oldják meg a víz elvezetését augusztus közepéig, különben brutális bírsággal sújtják őket. A lap szerint a főváros is szabályozta, hogy Zuglóban a kondenzvíz nem vezethető közhasználatú területre, így akit feljelentenek, komoly bírságra számíthat. Azonban a zuglói nem egyedi eset!

Nemrég egy hasonló eset váltott ki felháborodást Óbudán, mivel az önkormányzat szigorú szabályozást vezetett be a klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésére. Ez azután történt, hogy egy helyi lakos feljelentést tett. Ennek eredményeként egy tízemeletes panelházban élő 115 lakástulajdonost köteleztek arra, hogy szétbontassák a klímákat, és újra vezessék vissza a készülékek működése során keletkező vizet a lakásokba - írja a lap. A szabályozás megsértése esetén minden lakástulajdonost 100 ezer forintos büntetés kilátásba helyezésével fenyegettek.

A lakóközösséget felháborította, hogy az önkormányzat visszamenőleg szigorítja a szabályokat, mivel az érintett klímákat tíz éve szerelték fel a panelprogram keretében. Az önkormányzat pedig az építési szabályzatra hivatkozik, ami tiltja a légkondicionáló berendezések külső elhelyezését a homlokzatokon, valamint a légkondicionáló berendezés kifolyója a homlokzaton kívülre nem vezethető.

Nagy kiadás lehet az átalakítás

A klímaberendezések kondenzvíz-elvezetése komoly technikai és pénzügyi kihívás elé állítja a lakókat. Az egyik lehetséges megoldás lehet, hogy a vizet a szobán belül vezetik vödörbe vagy más edénybe, amit minimum naponta üríteni kell. Ha van erkély, a csöpögő vizet oda is lehet vezetni, de itt is tartályba kell gyűjteni, vagy beépíthetnek cseppvízszivattyút, ami 80-100 ezer forintba is kerülhet, plusz a csövezés, mellyel el lehet juttatni a vizet a szennyvízhálózatba. A legjobb eset az, amikor a lakók egy közös esőcsatornába tudják levezetni a vizüket, de ez sajnos nem mindenhol adott. Itt a klímás nehézségek még nem érnek véget, hiszen, ha a klímát télen is fűtésre használják, az olvadékvíz elvezetése is további kihívást jelent - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem