23 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Ezekben a kerületekben drágultak meg leginkább az albérletek: mutatjuk, hol érdemes szétnézni

2023. július 18. 18:29

Jelentős emelkedés történt a fővárosban a lakásbérleti díjakban az elmúlt három év során, de a drágulás nem egyformán érintette az egyes városrészeket, az új és a régebbi építésű otthonokat, illetve az egy- és a többszobás lakásokat. A pesti panelek messze infláció alatt drágultak, míg a belvárosi, új építésű stúdiók és a zöldövezeti családi otthonok jó befektetésnek bizonyultak – egyebek mellett ez is kiderül a Cordia, valamint az ingatlan.com közös adatgyűjtéséből.

2020. januárja óta az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25%-kal, a kétszobásaké 34%-kal, míg a háromszobásaké 37%-kal emelkedett Budapesten. A drágulás eredményeként idén májusban a bérlőknek már jellemzően 4.500 forintot kellett fizetni egy négyzetméterért a fővárosban.  Fajlagosan a legdrágább bérleménynek a pesti oldalon található egyszobás lakások számítanak (4.700 Ft/m2), míg a legolcsóbbak a budai kétszobás lakások (3.260 Ft/m2).

Drágulnak az új építésű lakások is

A legtempósabb drágulást a fővárosban a két- és háromszobás, új építésű lakások mutatták fel: három év alatt mintegy 50%-kal nőtt az átlagos havi bérleti díj, a kisebb ingatlanok esetében 277.000, a nagyobbaknál 420.000 forintra. Összehasonlításul: a Cordia és az ingatlan.com gyűjtése alapján a fővárosban a háromszobás lakások között a legdrágábbnak az I. kerületi, luxus, ill. panorámás otthonok számítanak, itt az átlagos havi bérleti díj megközelíti a 900.000 forintot.

A pesti panellakások tulajdonosai kevésbé örülhetnek, hiszen ebben a kategóriában az újszerű ingatlanok bérleti díja messze az infláció alatt emelkedett: az egy- és háromszobásoké mintegy 8%-kal, 137.500, illetve 215.000 forintra, a kétszobásoké 21%-kal 180.000 forintra.

A Corvin-negyed viszi a prímet

A VIII. kerület sztárja egyértelműen a Corvin-negyed, ezen belül is az új építésű stúdiólakások. Ezek átlagos bérleti díja – bőven felülmúlva az egyszobás kategória budapesti drágulási ütemét – a másfélszeresére emelkedett a hároméves időszakban, így 2023. májusában elérte a 245.000 forintot, miközben a kerület kevésbé felkapott környékein egy régebbi építésű, egyszobás tégla lakás ennél 90.000 forinttal kerül kevesebbe. A Corvin-negyed szignifikánsan magasabb árfekvése a nagyobb otthonok esetében is érvényes: egy új építésű kétszobás lakás átlagosan 300.000 forint fölötti áron adható ki, a negyeden kívül pedig már csak 225.000 forintért.

A IX. kerület dinamikusan fejlődő részén, a Ferenc körút - Üllői út - Könyves Kálmán körút - Soroksári út által határolt Középső-Ferencvárosban is megfigyelhető a Corvin-negyedhez hasonló tempós bérletidíj-növekedés. Idén májusban egy újszerű stúdiólakást havonta átlagosan 210.000, egy új építésű kétszobás lakást közel 300.000 forintért lehetett kibérelni: itt három év alatt másfélszeresére nőttek az árak. Ezen a környéken a legolcsóbbnak szintén a régi építésű tégla lakások számítanak. Ezekből az egyszobások átlagosan havi 150.000 forintba kerülnek, miután három év alatt csak 15%-kal drágultak, de a háromszobások bérleti díja ennél is kisebb mértékben emelkedve érte el a 264.000 forintos szintet az ingatlan.com adatai alapján.

„Az adatokból világosan látszik, hogy az inflációval gyakran csak a jó környéken található, új vagy újszerű lakások bérleti díja tudta felvenni a versenyt, miközben a régebbi építésű, kevésbé kedvelt lokációkban található, magasabb rezsijű otthonok esetében reálértéken számottevő csökkenés következett be” – hívta fel a figyelmet Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A zöldövezetben a nagyobb lakásokat keresik a bérlők

A XIII. kerület kiemelkedően népszerű negyedében, a Váci út - Róbert Károly körút - vasút - Bulcsú utca által határolt Lőportárdűlőn a kétszobás, új építésű lakások tulajdonosai jártak a legjobban, hiszen itt három esztendő alatt közel 60 %-kal ugrott az átlagos havi bérleti díj, amely immár eléri a 284.000 forintot. Valamivel kisebb mértékben, de szintén jelentősen nőtt az új építésű stúdiólakások (198.000 forint) és háromszobás otthonok (358.000 forint) bérleti díja is.

A pesti oldal egyik kedvelt zöldövezetében, a XIV. kerületben a nagyobb méretű lakások drágulása volt a meghatározóbb, így a háromszobás, újszerű otthonok átlagos havi bérleti díja közel 60 %-kal emelkedve elérte a 302.000 forintot. A tágasabb zuglói lakások iránti igényt jól jelzi az a kerületi sajátosság, hogy az egy négyzetméterre vetített bérleti díj tekintetében a régebbi építésű lakások utolérték az újszerűeket, hiszen a legnagyobb ingatlanhirdetési portál statisztikája mindkét típus esetében hajszállal 4000 forint feletti fajlagos árat mutat.

„A bérleti díjak alakulásán is tetten érhető, hogy Budapest különböző városrészeiben más-más bérlői igények formálják a piacot. A belső kerületekben az egyetemek, irodák, turisztikai célpontok közelsége miatt a kisebb lakások iránt nagyobb a kereslet, míg a nagyobb méretű, családi otthonok inkább a kertvárosias övezetekben számítanak slágernek, amiben a Covid-időszak tanulságai is közrejátszanak” – kommentálta az adatokat Görög Áron.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm