Blue, plastic water barrel reused for collecting and storing rainwater for watering plants full with water from the roof during summer day surrounded with vegetation

Hosszabbodnak a határidők: ezt érdemes meglépniük a kertesház-tulajoknak még a nagy esők előtt

2023. június 12. 17:43

Több fővárosi kerületben, illetve vidéki településen lehet pályázni esővízgyűjtő edényekre. Ezek a kerti eszközök nemcsak a környezetvédelem miatt lehetnek fontosak, hanem pénzt is megtakaríthat azoknak, akik hálózati vízről locsolják a kertjüket, udvarukat, növényeiket. Egyes településeken ingyenesen kapható az önkormányzattól profi vízgyűjtő rendszer - hasonlóan a komposztálók igényléséhez -, csak pályázni kell. Természetesen az edény karbantartása már a pályázó feladata. A napokban több helyen határidőt hosszabbítottak, így aki siet, még erre a nyárra beszerezheti saját edényét.

Második alkalommal hirdetett pályázatot a II. Kerületi Önkormányzat esővíz gyűjtésére alkalmas edények igénylésére. A II. kerületi önkormányzat a pályázat benyújtásának lehetőségét június 16-ig, illetve a készlet erejéig meghosszabbította. A pályázaton részt vehetnek a II. kerületben működő szervezetek, társasházak és helyi lakosok is, akik a kerület területén olyan kertes ingatlannal, kerttel, telekkel rendelkeznek, amelyen az összegyűjtött csapadékvíz hasznosítható, felhasználható. A pályázatot postai úton lehet benyújtani, részletek a II. kerület honlapján.

Nem csak a II., hanem a XX. kerületben is hosszabbodtak a határidők. A lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek, kerületi társasházak és lakásszövetkezetek, akiknek a XX. kerületben található ingatlan bejegyzett címeként szerepel, ingatlanonként 1 darab, 300 literes csapadékvíztároló-edényt igényelhetnek az önkormányzattól. A pályázásra június 15-ig van lehetőség online és személyes formában.

A VII. kerületben szintén június 15-e a határidő, mely a héten jár le. A pályázatra Budapest hetedik kerületi társasházak és lakásszövetkezetek pályázhatnak, ingatlanonként legfeljebb 2 db esővízgyűjtő szettre lehet pályázni.

Több kerületben már májusban lejárt a határidő, vagy a készlet erejéig volt érvényes. Más helyeken viszont még van idő beadni a papírokat: Esztergomban például június 30-ig lehet pályázni esővízgyűjtő edényre. Akit érdekelne a lehetőség, érdemes a helyi önkormányzatot felkeresni, és tájékozódni.

Egy saját esővízgyűjtő rendszer nem kis beruházás, ezért fontosak a központi pályázatok.

Egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen rendszerek iránt

Nem csak a klímaváltozás, környezettudatosság miatt döntenek sokan a vízzel való takarékoskodás mellett, hanem anyagi, vagy kényelmi okokból is. Sokan nem is otthonukba, hanem nyaralójukhoz, hobbikertjükhöz telepítenek esővízgyűjtőt, mert ott kevésbé megoldótt a vízellátás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tudatos Vásárló szerint, ha valaki telepíteni szeretne, először is a csatornát kell megtisztítani, és úgy kialakítani, hogy a tető minél több vizet fogjon fel, és vezessen le a csatornából a hordónkba. Érdemes lehet úgy kialakítani az ereszt, hogy ha megtelt a hordó, egyszerűen visszalakíthatsuk a korábbi elvezetést. Felhívják a figyelmet, hogy

bár nagynak, soknak tűnik egy esővízgyűjtő edény, egy 200 literes hordó nagyjából 10-20 perc alatt megtelik egy intenzív eső alkalmával.

Villámzáporokból pedig már idén is kijutott. Mérettől és kialakítástól függően egy tárolóedény ára 15-100 ezer forintig terjedhet. Mielőtt azonban vásárolnánk, érdemes belegondolni a bővíthetőségbe és saját igényeinkbe. A legkisebb méretű edény nem csak hamar telik meg, hanem hamar el is fogy - ha heteken át nem esik, nem fog kitartani egy kisebb kert öntözésekor sem. Lehet, hogy érdemes rögtön nagyobb kapacitással kezdeni és beruházni nagyobb összeget, hogy évekig ne legyen problémánk az esővíz gyűjtésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem