4 °C Budapest
Ide menekítik a pénzüket az élelmes magyarok a megsarcolt betétek helyett: tényleg annyira jó befektetés?

Ide menekítik a pénzüket az élelmes magyarok a megsarcolt betétek helyett: tényleg annyira jó befektetés?

2023. június 7. 15:33

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet. Az ingatlanpiacon a befektetői aktivitás a 2022-es csúcsok után csökkent 2023 első öt hónapjában, ami a mostani változások bejelentése után kaphat új lendületet. 

Tovább szigorította a megtakarításokat a kormány. Egy friss kormányrendelet értelmében a megtakarítások kamatjövedelme után már nem csak a 15%-os személyi jövedelemadót, hanem a 13%-os szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetnie annak, aki ingatlanalapok befektetési jegyein vagy állampapírokon kívül egyéb megtakarítási formát választ a havi kiadások fedezése után fennmaradó összeg gyarapítására. Szakértők szerint a júliustól életbe lépő szabályozás élénkítő hatással lehet a befektetői aktivitásra az ingatlanpiacon.

Az ingatlan, mint befektetés már számtalanszor bizonyította komoly versenyelőnyét, ami a kiszámíthatóságban és stabilitásban mutatkozott meg elsősorban. Hosszú időtávot vizsgálva ebben a szegmensben minimális jogszabályi változások történtek, amelyek jelentősen nem befolyásolták az elérhető hozamszintet, szemben a rendszeresen változó pénzügyi befektetések piacával” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője, majd hozzáteszi:

A mostani változás elsősorban az állampapírok felé tereli a magánbefektetőket, de közvetetten az ingatlanpiaci befektetéseknek is kedvezhet azoknál a befektetőknél, akik 30-100 millió forintos befektetésnek keresnek opciós lehetőségeket.

A hazai ingatlanpiacon a 2022-es tranzakciós adatok alapján változó intenzitású, mégis jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása, akik június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40%-át tették ki, de a januári és decemberi 54%-os csúcsot is felül tudták múlni októberben, amikor 55%-os abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A fővárosi ingatlanbefektetők átlagosan közel 53 millió forint értékű lakásokat vásároltak Budapesten tavaly, amelyeknek mérete átlagosan 66 négyzetméter volt a Duna House statisztikái alapján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2023-as év eddigi adatai alapján azonban valamelyest mérséklődött a befektetői jelenlét az ingatlanpiacon, többek választották az ingatlanok helyett a biztosabbnak tűnő hozam reményében az állampapírt. Az idei évben a fővárosban márciusban volt a legjelentősebb, 43%-os a befektetési céllal történő vásárlások aránya. Az ingatlanra fordított összeg 50,7 millió forint volt, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű lakásokat vásároltak befektetésként az ügyfelek a Duna House értékesítési adatai alapján. Vidéken januárban még 38%-os többségben voltak jelen a piacon az ingatlanbefektetők, áprilisra azonban 9 százalékponttal mérséklődött az aktivitásuk. A vásárlók átlagosan 62 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak, az erre fordított átlagos összeg januárban még 25,5 millió forint volt, azonban áprilisra 10 millió forinttal, 34 millió forint fölé emelkedett ez az érték. Az ingatlanértékkel együtt az alapterület is nőtt, áprilisban már egy teljes szobával nagyobb, 74 négyzetméter nagyságú ingatlanokra szerződtek a befektetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem