12 °C Budapest
The way we looked at Budapest, Hungary in 1949. map

Hódít ez a fővárosi peremkerület: szabályosan lerohanták a családok, mit tudhatnak?

2023. április 14. 11:44

A fővárosi átlag harmadával kedvezőbb négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni a legnépszerűbb pesti peremkerületben. A négyzetméterárak 2022 első negyedéve óta stagnálnak, mindössze 900 ezer forint körüli áron juthatnak a vásárlók korszerű, energiahatékony újépítésű ingatlanhoz a XVIII. kerületben. A használt téglaépítésűek esetében azonban folytatódott az áremelkedés, ahogy a kerületi átlagos négyzetméterárak is 29%-kal nőttek tavalyhoz képest.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre fővárosi szinten a negyedik, a pesti oldalon pedig a harmadik legnagyobb kiterjedésű kerület, lakosainak száma 100 ezer fő körül mozog, ezzel Budapest ötödik legnépesebb kerületének számít. Aki Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén tervez ingatlant vásárolni, átlagosan 50,8 millió forinttal kalkulálhat a Duna House adatai szerint.

Az alapvetően laza családi házas beépítettségű városrész iránt a pandémia ideje alatt volt a legintenzívebb az érdeklődés, főként a belvárosi bezártságból menekülő családok körében. A budapesti lakásvásárlók válaszai szerint a kerületek közötti rangsorban 2020 áprilisában fővárosi szinten a 7. legnépszerűbb kerület lett, az érdeklődők 12,4%-a jelölte preferált területként a XVIII. kerületet. Ezen kívül 2021 márciusában állt Pestszentlőrinc-Pestszentimre ennyire elől a rangsorban, akkor szintén a 7. helyen végzett, 12,2%-kal

– mondta Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő PR- és elemzési vezetője. Bár a területnagyság szempontjából kettő pesti peremkerület, a XVII. és a XXIII. kerület is megelőzi, népszerűségét tekintve a pesti oldal városszéli kerületei között azonban egyértelműen tarol a XVIII. kerület. 2021 januárjától mindössze hat alkalommal szorult a IV. kerület után a második helyre a főváros pesti oldalának peremkerületei (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXIII.) közötti keresettség tekintetében az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei körében készült felmérés alapján.

A cég 2022-es értékesítési adatai szerint a legnagyobb arányban (41%) a családi házak cseréltek tulajdonost a kerületben, a második legkelendőbb 38%-kal a téglalakás volt. Az összes kerületi tranzakció 15%-ban panellakásokra szerződtek az ügyfelek és mindössze 6%-os volt az újépítésű ingatlanok aránya. A 2023-as első negyedév eladásai alapján duplázódott a rezsivédett panelek iránti érdeklődés, az összes eladás 30%-a panellakás volt, 25-25%-ban téglalakást, illetve családi házat értékesítettek szakértői segítséggel.

A kerületi átlagos négyzetméterár az összes ingatlantípus tekintetében a 2022-es 499 ezer forintos egységárról 29%-kal, 646 ezer forintra emelkedett 2023 első negyedévében, így az otthonteremtés átlagosan 50,8 millió forintba került idén a kerületben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A panellakások értékének növekedése megállt a XVIII. kerületi lakótelepek esetében, mindössze 2 százalékpontos eltérés tapasztalható az előző évi 581 ezer forintos átlagos négyzetméterárhoz képest. A téglaépítésű lakások ára a 2022-es 680 ezer forintos négyzetméterárnál 19%-kal lett magasabb, vagyis 807 ezer forint lett négyzetméterenként. A családi házak átlagos négyzetméterára 405 ezer forintról 493 ezer forintra ugrott tavalyhoz képest.

Az idei tranzakciók 20%-ban újépítésű ingatlanra szerződtek az ügyfelek. A 2023-as első negyedéves adatok alapján az átlagos négyzetméterár az újépítésűek esetében megközelítette a 900 ezer forintot, ami 2021 azonos időszakához képest 29%-os áremelkedést jelez. „Fővárosi viszonylatban jól járhat az, aki a kerületi újépítések mellett dönt, hiszen a XXIII. és a XV. kerület után itt kapható a harmadik legkedvezőbb négyzetméteráron új ingatlan. Érdekesség, hogy hosszabb időszakot vizsgálva stagnálni látszik a kerületi újépítésű projektek lakásainak négyzetméterára, ugyanis 2022 első negyedéve óta kisebb kilengésekkel, stabilan 900 ezer forintos négyzetméterár körül juthatnak a vevők XVIII. kerületi új lakáshoz vagy házhoz, ami a budapesti átlag harmadával kedvezőbb ár.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem