2 °C Budapest
Old water well in Ouarzazate in Morocco

300 ezeres bírságot kockáztatnak a magyar háztulajok: ketyeg az óra, ezt mindenkinek el kell intézni

2023. április 2. 13:02

Mindegy, hogy csak időnként locsolunk belőle, vagy egyáltalán nem használjuk: minden magyarországi kutat engedélyeztetni kell a szakhatósággal - hívta fel a figyelmet a Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke. A szakember a Pénzcentrumnak arról beszélt, ha valaki nem biztos a dolgában, a helyi jegyzőzől vagy a katasztrófavédőktől tudja megérdeklődni, rendben vannak-e a dokumentumok. Ebben az évben még büntetés nélkül lehet kutakat engedélyeztetni Magyarországon, de januártól akár 300 ezeres büntetést is kaphatnak a háztulajok.

December 31-én lejár a kútamnesztia, azonban sok magyar háztulajdonos nem vszi komolyan a kérdést. Azt hiszik, hogy őket úgysem kajpják el, vagy ha csak időszakosan vételeznek vizet a kis ktjukból, akkor az rendeben van, nem kell dokumentálni. Azonban a szakértő szerint ez egyáltalán nem így van, csúnyán megjárhatja, aki félvállról veszi a kérdést.

Minden kút engedélyköteles, még akkor is, ha a háznál csak néha használják öntözésre. Mint egy személygépjármű: akkor is kell neki forgalmi engedély, ha az ember csak hétvégén használja, vagy kizárólag hosszabb utakra, nyaralni jár vele. A kutak engedélyére is igaz ez, ahol van kút, annak engedély is kell, nincs kivétel, függetlenül a vízhasználat céljától és nagyságától is

- húzta alá a Pénzcentrum kérdésére Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke. A szakember szerint a legbiztosabban az önkormányzat jegyzőjénél tudunk megbizonyosodni arról, hogy a saját kutunk dokumentációja rendben van-e, ehhez elég az ingatlan helyrajzi száma, de akár a lakcím is, ahol található.

Az engedélyeket a megfelelő hatóság adja ki, az a lakossági kutak esetében a helyi önkormányzat jegyzője, nála lehet érdeklődni. Vagy, ha mélyebb a kút, nem talajvízre van telepítve, akkor pedig a területi katasztrófavédelmi igazgatóság az illetékes, ott lehet érdeklődni. Az utánajárás azok esetében különösen fontos, akik például már úgy vették a házukat, hogy megvolt a kút, viszont a dokumentumokról nem tudni semmit

- részletezte a szakember. A határidőt firtató kérdésünkre Rózsa Attila arról beszélt,

erre nincsen határidő, azonnal kellett volna intézni, amikor a kutat kifuratták. Most csak egy állami moratórium van érvényben, türelmi időt kaptak az ingatlantulajdonosok, 2023 végéig nem vetnek ki bírságot azokra, akiknek nincs rendben a kútengedélye.

Hozzátette, 2024-ben is ugyanúgy el lehet indítani az eljárást, viszont azzal számolni kell, hogy a régi, nem bizonyíthatóan akkor fúrt kutakra bírságot is ki fognak vetni a létesítési engedély mellé. Az elnök kérdésünkre arról beszélt, a szervezet nem tudja megmondani, hogy jövő év elején indulnak-e tömeges ellenőrzések a moratórium lejártával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem zárhatók ki, hogy a jegyzők, illetve a katasztrófavédők ellenőrzésbe kezdenek, de abba nem látunk bele, hogy a hatóságok hogyan tervezik a bevallott kutaknak az ellenőrzését, vagy azokét, amelyekről sejtk, hogy van, de engedélyt nem kértek rá. Mi inkább azt javasoljuk a lakosságnak, hogy előzzék meg a kellemetlenséget, még az idén intézzék el a kútengedélyeket

- magyarázta Rózsa Attila, aki azt is kiemelte, hogy aki nem engedélyezteti a kútját év végéig, az komoly bírságra számíthat.

A jogszabály szerint a büntetés az elkészült vízi létesítmény értékének 80 százalékáig terjedhet, magánszemélyek esetében pedig maximálisan 300 ezer forint lehet a vízgazdálkodási bírság.

Az pedig már egy gyors keresés után derült ki, hogy maga az engedélyeztetési eljárás díjmentes, viszont a szükséges dokumentumokat egy szakemberrel kell elkészíttetni, aki ezt természetesen nem igyen fogja megcsinálni nekünk. De még mindig jobb, mint később százezreket fizetni...

Ha a kutunkat csak locsolásra, állatok itatására használjuk, akkor nem szükséges bevizsgáltatni a vizet. Viszont, ha az ivóvíz is innen érkezik, akkor akkreditált laboratóriumi minőségellenőrzés is szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem