13 °C Budapest
remote control with TV

Elképesztően sokat spórolhatsz a rezsin, ha így használod az elektromos eszközeidet

2023. március 24. 15:04

Az elmúlt évtizedekben az otthoni szórakozás egyik fő eszköze lett a televízió, ami a mai napig szinte minden háztartásban megtalálható. Friss adatok szerint a magyar lakosság napi közel 5 órán át használja a tévéképernyőt, ami az otthon összenergia-fogyasztására is hatással van. A közelgő Föld Órája kezdeményezés éppen az ökológiai lábnyomunk csökkentésére – tehát részben a villanyáram-fogyasztásunk mérséklésére – igyekszik felhívni a figyelmet. Szakértők ennek alkalmából összegyűjtöttek pár tippet, melyekkel gazdaságosabbá tehetjük a televíziónk használatát.

Az első és legfontosabb tanács, hogy válasszunk energiahatékony tévét. A modern, energiahatékony modellek többnyire már mind készenléti móddal, automatikus kikapcsolással és különböző energiatakarékos beállítássokkal vannak ellátva, amelyek használatával takarékosabban üzemeltethetünk egy készüléket - javasolják az LG szakértői.

Használjunk megfelelő kijelzőt

Az OLED paneles televíziók takarékosabbak lehetnek, mint a hagyományos, háttérvilágítást használó LED vagy LCD televíziók. Egy OLED tévé ugyanis nem igényel külön háttérvilágítást, hiszen minden képpont egyénileg vezérelhető. Fekete szín megjelenítése esetén az adott pixelek kikapcsolt állapotban maradnak, ezáltal kedvezőbb lehet a képernyőpanel energiafelhasználása, miközben a színek is sokkal élethűbbek egy ilyen kijelzőn.

Csökkentsük a fényerőt

A nagy fényerő jelentősen hozzájárul a magasabb energiafelhasználáshoz, ezért érdemes azt a szoba fényviszonyaihoz beállítani. Fényes nappal állíthatjuk magasabbra, ha éppen nem látjuk megfelelően a műsort, de sötétben például nyugodtan lejjebb vehetjük, hiszen a szemünket is kíméli és a kép minősége is jobb lesz. A modern készülékeken már találhatunk energiatakarékos (Eco) üzemmódot is, amit érdemes például az esti tévézésnél beállítani.

Ne menjen feleslegesen

A magyarok átlagosan napi közel 5 órát néznek tévét, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ennél ne menne sokkal többet a készülék egy nap. Sokan csak a háttérben működtetik a képernyőt, miközben valami mással foglalkoznak. Ha ez gyakran előfordul, annak bizony a villanyszámlán is látható jele lesz, ezért ha fontos számunkra az energiatakarékosság, akkor kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük, vagy állítsuk be, hogy bizonyos idő után automatikusan kikapcsoljon a képernyő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm