25 °C Budapest
City traffic sign in City Zalaegerszeg, Hungary

Ez a 20 legdrágább utca a zalaegerszegi ingatlanpiacon: elképesztő áron mennek a lakások

2023. január 31. 19:04

Hogyan alakultak az ingatlanárak Magyarország 17. legnagyobb városában, azaz mennyiért vehetünk most lakást, házat Zalaegerszegen? Na és hova költözik az elit a Zala megyei székhelyen; melyek a legdrágább utcák a Magyarország nyugati részén fekvő Zalaegerszeg városában? Vármegyéket górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mint arról nemrég megjelent cikkünkben beszámoltunk, a KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése.

Ám e folyamatra ezúttal nagyon sok egyéb hatás is rárakódott – pl. az elszabaduló infláció, az eszkalálódó háborús helyzet, a rezsikrízis –, s ez most egyszerre kezd meglátszani a számokban. Bár némelyik már az év első felében is rontotta a feltételeket, akkor az állami támogatások és az év elején kapott plusz jövedelmek még tovább segítették a keresletet, így a lendület csak az új energiaárak nyári bejelentése után fogyott el.

Most egyelőre a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. A kivárásnak is van természetes vége: a szükségessé váló költözéseket sem lehet az idők végezetéig halogatni. S persze az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat.

Íme Zalaegerszeg 20 legdrágább utcája

Az országos helyzet tehát ismert, de mi újság vidéken, hol tetőztek vajon a négyzetméterárak a megyeszékhelyek ingatlanpiacán, azaz – ha hihetünk a fenti elemzői prognózisnak – honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? Nos, a Pénzcentrum friss, megyeszékhelyeket vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. Jelen írásunkban a Magyarország nyugati részén fekvő Zalaegerszeg városát vettük górcső alá, mely az ország 17. legnépesebb városa.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 395 248 forintot kértek Zalaegerszegen egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is. Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 395 606 forintért (325 tranzakció alapján), míg a panellakások 395 582 forintos fajlagos áron (10 tranzakció alapján) keltek el Zalaegerszegen; a családi házakért pedig 384 331 forintot kértek (8 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Zala megye székhelyén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Zalaegerszeg legdrágább utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Zalaegerszeg város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a zalaegerszegi legeket.

A 20 legdrágább utca a zalaegerszegi ingatlanpiacon:

 1. Zala utca (481 ezer Ft/nm)
 2. Borostyán sor (461ezer Ft/nm)
 3. Nekeresdi út (440ezer Ft/nm)
 4. Batthyány Lajos utca (417ezer Ft/nm)
 5. Czobor Mátyás utca (415 ezer Ft/nm)
 6. Pázmány Péter utca (409 ezer Ft/nm)
 7. Kis utca (396 ezer Ft/nm)
 8. Ady Endre utca (392 ezer Ft/nm)
 9. Táncsics Mihály utca (392ezer Ft/nm)
 10. Gyimesi utca (381 Ft/nm)
 11. Eötvös József utca (378 ezer Ft/nm)
 12. Bíró Márton utca (376 ezer Ft/nm)
 13. Tüttőssy Ferenc utca (375 ezer Ft/nm)
 14. Széchenyi tér (372 ezer Ft/nm)
 15. Alkotmány utca (369 ezer Ft/nm)
 16. Építők útja (367 ezer Ft/nm)
 17. Bartók Béla utca (360 ezer Ft/nm)
 18. Mártírok útja (355 ezer Ft/nm)
 19. Nemzetőr utca (355 ezer Ft/nm)
 20. Toldi Miklós utca (349 ezer Ft/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem