31 °C Budapest
Exterior view of modern apartment building offering luxury rental units in Silicon Valley; Sunnyvale, San Francisco bay area, California

Jól jártak a befektetők: az ilyen lakásokért még mindig annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek

2023. január 5. 08:45

Elkerüli a válság a luxusingatlanok piacát, ahol az új építésű projektek négyzetméterára megduplázódott 2018 óta, és továbbra sincs terepe az alkunak, a folyamatban lévő projektek iránti kereslet ugyanis nem csökkent - írja a Világgazdaság. A kínálati árak stabilan átlépték a négyzetméterenkénti 2,5 millió forintos határt, az árcsökkenés kizárt, új projektek ugyanis nem indulnak most. A pesti luxust 2,5–3,5 milliós, a budai hegyvidéki frissen piacra került penthouse lakásokat 2,8–3,8 millió forintos négyzetméteráron kínálják.

Ma már nem 20–30 százalékkal, hanem 70–100 százalékkal többet ér egy modern, mennyezeti hűtéssel-fűtéssel, hőszivatttyúval és napelemekkel épült új ház, mint egy rosszul szigetelt, hagyományos klímaberendezésekkel felszerelt 20-30 éves ingatlan. A luxuskategóriában sem csak a komfortérzet a fontos, hanem a rezsiszámla sem mellékes. A budai villanegyedekben is beindultak a felújítási munkák.

A luxus-lakóingatlanok piacát sem a Coviddal terhelt elmúlt pár év, sem a háború kitörése utáni időszakban történtek nem érintették hátrányosan, az infláció pedig egyenesen kedvezett a szektornak, a befektetők ingatlanba menekítik a pénzüket – mondta a lapnak Kacsmarik Ágnes, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője. A kétmillió forintos négyzetméterárat 2018 tavaszán az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasházra merték kitenni, amely nem sokkal később elsőként lépte át kínálati áraival a 3 milliós határt is
– emlékeztet a szakértő. A luxuskategóriában négy éve még 1,5-2 milliós jellemző négyzetméterárak helyett ma már 2,5 millió felett jár az átlag.

Esetenként a 4 millió forintos négyzetméterárat is megfizetik a vevők egy-egy full panorámás prémium lokációjú penthouse lakásért.

Miután a beruházók egyelőre visszatartják az új projekteket, így a kínálat nem tud bővülni, ami tovább mérsékli az árcsökkenés valószínűségét, sőt a költségek folyamatos emelkedése meg tud jelenni az eladási árakban is. Az infláció mértékétől ugyan elmaradó mértékű, de határozott áremelésre számít 2023-ban a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem