6 °C Budapest
Elderly caucasian woman scratching dry skin on her arm. Senior dry skin problem.

Súlyos betegség terjedésésre figyelmeztet a WHO: ez akár halálos kimenetelű is lehet

MTI
2022. október 26. 16:31

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet 19 olyan gombafajra, amely szakértők szerint elterjedtsége, ellenállóképessége és veszélyessége miatt fenyegetést jelenthet a közegészségügyre.

A WHO - amelynek van hasonló listája a vírusokról és baktériumokról is - most először készítette el a legsúlyosabb gombás megbetegedéseket okozó fajok listáját. A WHO kedden Genfben közölte: alaposabban kellene kutatni ezeket az eddig elhanyagolt patogéneket a védekezési, gyógyítási lehetőségek kifejlesztése érdekében. Most még az általuk jelzett fenyegetés súlyát is nehéz megítélni a hiányzó adatok miatt - hangsúlyozták.

A gombás megbetegedések eddig kevés figyelmet kaptak, annak ellenére, hogy egyesek számára életveszélyesek lehetnek. A WHO egyebek között a Candida auris nevű gombát említette, amely sokféle hatóanyaggal szemben ellenálló. A gombát 2009-ben fedezték fel Japánban, és azóta több mint ötven országban terjedt el. A Candida auris kórházban fekvő, legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, sokszor halálos megbetegedést okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet rámutatott: a legtöbb gombafertőzés kimutatására nincs gyors, széles körben hozzáférhető, érzékeny diagnosztikai eszköz. A gombás megbetegedéseket sokszor csak későn ismerik fel, és nem gyógyíthatók hagyományos gyógyszerekkel. A gombás fertőzések terjedését a globális felmelegedés, valamint a nemzetközi kereskedelem és mobilitás is segíti. A gombák ellenállóképességének növekedése részben a mezőgazdaságban használt gombaölők elterjedésével magyarázható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakosított ENSZ-szervezet három csoportba (kritikus, magas és közepes prioritású) osztotta a 19 veszélyes gombafajt. A kritikus kategóriába négy olyan fajt soroltak, amely életveszélyessé válhat a legyengült immunrendszerű páciensek számára, így azonnali figyelmet érdemel. Ilyen a Cryptococcus neoformans, amely agyhártyagyulladáshoz vezethet, a Candida auris, amely egyebek között a központi idegrendszert, a szerveket, a csontokat és a szemet támadja meg, az Aspergillus fumigatus, amely a tüdőre jelent nagy veszélyt, illetve a Candida albicans. Utóbbi széles körben elterjedt, és a száj, a garat, a genitáliák, illetve a bélrendszer nyálkahártyáját támadja.

A magas prioritású kategóriába került számos candidafaj, illetve a fekete gombát is tartalmazó fejespenészfélék rendjének több tagja. A fekete gomba Indiában okozott súlyos megbetegedéseket a koronavírus-világjárvány tetőpontján. A közepes prioritású kategória például a Coccidioides spp és Cryptococcus gattii fajokat tartalmazza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem