25 °C Budapest
Solar panel technician with drill installing solar panels on roof,electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation.

Utolsó nagy hajrára készülnek a magyar háztulajok: telepítik a napelemeket, mintha nem lenne holnap

2022. október 19. 20:36

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége 30 MW-tal, a nagyobb napelemparkok teljesítőképessége pedig közel 70 MW-tal nőtt, vagyis a hazai fotovoltaikus kapacitás összességében csaknem 100 MW-tal bővült szeptember elsejétől október elejéig. A magyarországi fotovoltaikus termelők összesített beépített teljesítőképessége így már 3678 MW.

A háztartási méretű naperőművek beépített teljesítőképessége október elejére 1388 MW-ra, darabszámuk pedig 160 ezer fölé emelkedett az elosztói engedélyesek, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Mavir által idézett adatai szerint. Ezzel az utóbbi négy évben mind darabszámban, mind beépített teljesítőképességet tekintve megnégyszereződött a kapacitás. Az átlagos rendszerméret is folyamatosan emelkedik, és jelenleg megközelíti a 8,7 kW-ot, az adatot azonban a jóval nagyobb céges HMKE-k jócskán felfelé húzzák.

A napelemes HMKE-kapacitás idén 263 MW-tal nőtt, ami ugyan elmarad a rekordnak számító tavalyi egész évi 406 MW-os bővüléstől, azonban a rezsiemelés miatt a HMKE-kért indított lakossági roham hatására az utolsó negyedévben várhatóan korábban nem látott számban állhatnak üzembe új háztartási méretű napelemes rendszerek, így jó eséllyel az éves rekord is megdőlhet 2022-ben.

A beruházások időigénye ugyanakkor a telepítő cégek leterheltsége, alkatrészhiány, illetve az engedélyeztetési folyamat esetleges elhúzódása miatt megnyúlhat, ami a kapacitásnövekedés ütemét is csökkentheti. A most HMKE-s igényt az elosztótársaságnak benyújtó felhasználók átlagosan 4-5 hónapos teljes időigénnyel számolhatnak, így az idei évben az ő napelemes rendszereik már nem készülhetnek el.

Ráadásul a HMKE-k kereslete várhatóan alaposan megcsappan a következő időszakban a héten bejelentett kormányzati intézkedés hatására, melynek értelmében az új igénylések nyomás létesülő napelemes rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik a hálózati korlátok miatt. Az előbbiek értelmében azonban ennek hatása csak a 2023-as telepítési statisztikákban fog megjelenni.

Közben a nagyobb, 50 kW feletti naperőművek beépített teljesítőképessége is tovább emelkedett, és október elsején hozzávetőleg 2290 MW volt. Darabszámuk 2888-ra nőtt, vagyis az átlagos rendszerméret még mindig nem éri el az 1 MW-ot. Ezeknek a nagyobb, "ipari méretű" napelemparkoknak a beépített teljesítőképessége idén eddig mintegy 450 MW-tal bővült, ami máris nagyobb, mint a 2021-ben regisztrált 422 MW-os növekmény. Amennyiben az elmúlt havi tempó kitart az év végéig, úgy 2022-ben ebben a méretkategóriában is megdőlhet az éves rekord (2019, +600 MW).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A HMKE-ket és a nagyobb méretkategóriát is magába foglaló összesített fotovoltaikus beépített teljesítőképesség így már 3678 MW-on áll (összevetésül: a magyarországi villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége 10 750 MW). 2022 eddig eltelt kilenc hónapjában 724 MW-os volt a bővülés, és ha így megy tovább, e szempontból is csúcsdöntést hozhat az idei év, átadva a múltnak a 2021-ben felállított 828 MW-os jelenlegi éves növekedési rekordot.

A kormány célja a kapcsolódó hálózati kihívások ellenére is a hazai fotovoltaikus telepítések felgyorsítása. A még érvényben lévő, de aktualizálás alatt álló Nemzeti Energiastratégia 2030-ra 6 GW fotovoltaikus kapacitás elérését célozta meg, de a beépített teljesítőképesség már 2025-ben eléri majd a 8,5 GW-ot a kormány csatlakozási szerződéseken alapuló várakozásai szerint. Ezt a kapacitást a rendszer tudja kezelni, és jelenleg zajlik egy 3,8 GW-ra vonatkozó telepítési szándék felmérése

- mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján tartott előadásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm