15 °C Budapest
Solar panel technician with drill installing solar panels on roof,electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation.

Utolsó nagy hajrára készülnek a magyar háztulajok: telepítik a napelemeket, mintha nem lenne holnap

2022. október 19. 20:36

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége 30 MW-tal, a nagyobb napelemparkok teljesítőképessége pedig közel 70 MW-tal nőtt, vagyis a hazai fotovoltaikus kapacitás összességében csaknem 100 MW-tal bővült szeptember elsejétől október elejéig. A magyarországi fotovoltaikus termelők összesített beépített teljesítőképessége így már 3678 MW.

A háztartási méretű naperőművek beépített teljesítőképessége október elejére 1388 MW-ra, darabszámuk pedig 160 ezer fölé emelkedett az elosztói engedélyesek, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Mavir által idézett adatai szerint. Ezzel az utóbbi négy évben mind darabszámban, mind beépített teljesítőképességet tekintve megnégyszereződött a kapacitás. Az átlagos rendszerméret is folyamatosan emelkedik, és jelenleg megközelíti a 8,7 kW-ot, az adatot azonban a jóval nagyobb céges HMKE-k jócskán felfelé húzzák.

A napelemes HMKE-kapacitás idén 263 MW-tal nőtt, ami ugyan elmarad a rekordnak számító tavalyi egész évi 406 MW-os bővüléstől, azonban a rezsiemelés miatt a HMKE-kért indított lakossági roham hatására az utolsó negyedévben várhatóan korábban nem látott számban állhatnak üzembe új háztartási méretű napelemes rendszerek, így jó eséllyel az éves rekord is megdőlhet 2022-ben.

A beruházások időigénye ugyanakkor a telepítő cégek leterheltsége, alkatrészhiány, illetve az engedélyeztetési folyamat esetleges elhúzódása miatt megnyúlhat, ami a kapacitásnövekedés ütemét is csökkentheti. A most HMKE-s igényt az elosztótársaságnak benyújtó felhasználók átlagosan 4-5 hónapos teljes időigénnyel számolhatnak, így az idei évben az ő napelemes rendszereik már nem készülhetnek el.

Ráadásul a HMKE-k kereslete várhatóan alaposan megcsappan a következő időszakban a héten bejelentett kormányzati intézkedés hatására, melynek értelmében az új igénylések nyomás létesülő napelemes rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik a hálózati korlátok miatt. Az előbbiek értelmében azonban ennek hatása csak a 2023-as telepítési statisztikákban fog megjelenni.

Közben a nagyobb, 50 kW feletti naperőművek beépített teljesítőképessége is tovább emelkedett, és október elsején hozzávetőleg 2290 MW volt. Darabszámuk 2888-ra nőtt, vagyis az átlagos rendszerméret még mindig nem éri el az 1 MW-ot. Ezeknek a nagyobb, "ipari méretű" napelemparkoknak a beépített teljesítőképessége idén eddig mintegy 450 MW-tal bővült, ami máris nagyobb, mint a 2021-ben regisztrált 422 MW-os növekmény. Amennyiben az elmúlt havi tempó kitart az év végéig, úgy 2022-ben ebben a méretkategóriában is megdőlhet az éves rekord (2019, +600 MW).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A HMKE-ket és a nagyobb méretkategóriát is magába foglaló összesített fotovoltaikus beépített teljesítőképesség így már 3678 MW-on áll (összevetésül: a magyarországi villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége 10 750 MW). 2022 eddig eltelt kilenc hónapjában 724 MW-os volt a bővülés, és ha így megy tovább, e szempontból is csúcsdöntést hozhat az idei év, átadva a múltnak a 2021-ben felállított 828 MW-os jelenlegi éves növekedési rekordot.

A kormány célja a kapcsolódó hálózati kihívások ellenére is a hazai fotovoltaikus telepítések felgyorsítása. A még érvényben lévő, de aktualizálás alatt álló Nemzeti Energiastratégia 2030-ra 6 GW fotovoltaikus kapacitás elérését célozta meg, de a beépített teljesítőképesség már 2025-ben eléri majd a 8,5 GW-ot a kormány csatlakozási szerződéseken alapuló várakozásai szerint. Ezt a kapacitást a rendszer tudja kezelni, és jelenleg zajlik egy 3,8 GW-ra vonatkozó telepítési szándék felmérése

- mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján tartott előadásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm