Domestic gas meter being read

Aggasztó hírek a rezsicsökkentés jövőjéről: még brutálisabb árak jöhetnek?

2022. október 11. 09:14

A rezsicsökkentés ugyan enyhítette az energiaszegénységet, azonban a lakossági várakozásoknak olyannyira a részévé vált, hogy a korlátozása óriási érvágást jelent idén. Hosszú távon viszont meg kell tanulnunk energiatakarékosnak lenni és fejleszteni az energiafelhasználás hatékonyságát – írja a Világgazdaság.

2013–2014-ban a rezsicsökkentés miatt átlagosan körülbelül 25%-kal estek a hazai háztartások kiadásai, ráadásul a tarifákban nem jelent meg az infláció hatása sem – mondta Szép Tekla, a Miskolci Egyetem docense. Ugyan az Európai Bizottság 2016-ban kezdeményezte a hatósági energiaárak kivezetését, de mivel minden ország ellenállt, adott feltételekkel engedte a továbbélésüket azzal, hogy 2022-ben, majd 2025-ben felülvizsgálják.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően alacsonyabb lett az energiaszegények aránya, és annak kockázata is, hogy valaki ebbe a csoportba csúszik. Azonban már a 2011-es energiastratégiában megfogalmazták, hogy a lakossági szolgáltatásban el kell választani az ellátást és a szociális szempontokat, ami nem valósult meg, illetve az energiafelhasználás korszerűsítésére sem került sor. 

Ugyan a rezsicsökkentésnek köszönhetően többen kezdtek el itthon gázzal fűteni, azonban a magyar lakosság jelentős része továbbra is szilárd tüzelőanyagokat használ, ez a csoport pedig nem részesült a rezsicsökkentés nyújtotta kedvezményekben. A brutálisan megemelkedett energiaárak miatt a kormány idén az átlagfogyasztásig korlátozta a rezsicsökkentett áram és gáz mennyiségét, de egyszer ennek a helyzetnek is vége lesz, amire fel kéne készülnünk – tette hozzá a szakértő. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05