10 °C Budapest
Close-up of flames on gas hob

Megjelent a nyomtatvány: így kell igényelni az új rezsikedvezményt

2022. szeptember 13. 09:43

Már közzétette több önkormányzat is, hogy milyen nyomtatványt kell kitölteni ahhoz, hogy a háztulajok igényelhessé a többgenerációs házak rezsikedvezményét. Központi útmutatás nem érkezett a dokumentum formájáról, így minden önkormányzat magának dolgozta ki azt. Így pedig előfordulhat, hogy két szomszédos településen is eltérőek a megkövetelt csatolmányok, igazolások.

Több önkormányzat honlapján már megjelent a nyomtatvány, amellyel igényelni lehet a többgenerációs házakra vonatkozó rezsikedvezményt. A rendelet értelmében a tulajdonosnak kell kérelmezni, hogy a jegyző adjon ki egy igazolást arról, hogy hány "lakás rendeltetési egység" található az ingatlanban. Ahány, a kritériumoknak megfelelő lakrész van az ingatlanban, annyiszor jár az igénylőnek a havi 144 köbméter, rezsicsökkentett árú gáz.

Ugyanakkor, ahogy Csömör önkormányzata is írja, nem érkezett központi iránymutatás a nyomtatvány formájára, így azt minden önkormányzat magának dolgozza ki - erről árulkodik, hogy az általunk talált dokumentumok sem egységes kritériumokat állítanak az ingatlantulajok elé.

Úgyhogy mindenki a saját önkormányzatánál érdeklődjön a rezsikedvezményről, mert nincs központi nyomtatvány!

A fóti önkormányzat például egy "vázlatrajzot" is kér az ingatlantulajoktól, de az űrlapon nem adnak további információt, hogy pontosan mit is várnak:

Fót önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Felhívtuk az önkormányzatot, ahol az ügyintéző azt mondta, nem kell szakember által készített vázlatrajz, "elegendő, ha otthon kézzel lerajzolják az ingatlant". De azért valamennyire legyen méretarányos.

Ezzel szemben a szomszédos Dunakeszin nem kérnek ilyesmit:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dunakeszi önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Utóbbi település azt írja, a kérelmet ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálatánál lehet benyújtani - ez vélhetően központilag így van. A kérelemre a jegyző 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról.

Kíváncsiak vagyunk, hogy egyes önkormányzatok hogyan oldották meg a feladatot, úgyhogy arra kérjük olvasóinkat, hogy mutassák meg, az ő lakhelyükön milyen formanyomtatványt kell beadni.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17