2 °C Budapest
Close-up of flames on gas hob

Megjelent a nyomtatvány: így kell igényelni az új rezsikedvezményt

2022. szeptember 13. 09:43

Már közzétette több önkormányzat is, hogy milyen nyomtatványt kell kitölteni ahhoz, hogy a háztulajok igényelhessé a többgenerációs házak rezsikedvezményét. Központi útmutatás nem érkezett a dokumentum formájáról, így minden önkormányzat magának dolgozta ki azt. Így pedig előfordulhat, hogy két szomszédos településen is eltérőek a megkövetelt csatolmányok, igazolások.

Több önkormányzat honlapján már megjelent a nyomtatvány, amellyel igényelni lehet a többgenerációs házakra vonatkozó rezsikedvezményt. A rendelet értelmében a tulajdonosnak kell kérelmezni, hogy a jegyző adjon ki egy igazolást arról, hogy hány "lakás rendeltetési egység" található az ingatlanban. Ahány, a kritériumoknak megfelelő lakrész van az ingatlanban, annyiszor jár az igénylőnek a havi 144 köbméter, rezsicsökkentett árú gáz.

Ugyanakkor, ahogy Csömör önkormányzata is írja, nem érkezett központi iránymutatás a nyomtatvány formájára, így azt minden önkormányzat magának dolgozza ki - erről árulkodik, hogy az általunk talált dokumentumok sem egységes kritériumokat állítanak az ingatlantulajok elé.

Úgyhogy mindenki a saját önkormányzatánál érdeklődjön a rezsikedvezményről, mert nincs központi nyomtatvány!

A fóti önkormányzat például egy "vázlatrajzot" is kér az ingatlantulajoktól, de az űrlapon nem adnak további információt, hogy pontosan mit is várnak:

Fót önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Felhívtuk az önkormányzatot, ahol az ügyintéző azt mondta, nem kell szakember által készített vázlatrajz, "elegendő, ha otthon kézzel lerajzolják az ingatlant". De azért valamennyire legyen méretarányos.

Ezzel szemben a szomszédos Dunakeszin nem kérnek ilyesmit:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dunakeszi önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Utóbbi település azt írja, a kérelmet ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálatánál lehet benyújtani - ez vélhetően központilag így van. A kérelemre a jegyző 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról.

Kíváncsiak vagyunk, hogy egyes önkormányzatok hogyan oldották meg a feladatot, úgyhogy arra kérjük olvasóinkat, hogy mutassák meg, az ő lakhelyükön milyen formanyomtatványt kell beadni.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem