13 °C Budapest
Team electrician installing solar panels working on alternative energy sources clean,Green environment friendly energy modern technology.

Rengeteg magyar akar így ingyen áramot szerezni: csomó pénzt is kapnak hozzá

2021. augusztus 9. 19:34

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton idén is kedvező ajánlatok érkeztek és jelentős volt a túljelentkezés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett 2021. április 30-án, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás. A pályázati dokumentációkat 2021. július 1-jétől július 30-ig lehetett benyújtani elektronikus úton - írja közleményében a MEKH.

A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, melyek közjegyzői bontására 2021. augusztus 4-én 9 órától került sor a Hivatal épületében.

A Hivatal a 62/2016. (XII. 28.) NFM rendelet 13. § (1) bekezdése alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait (pályázó neve, létesítés helye, igényelt kapacitás, erőműegység típusa), valamint a benyújtott ajánlati árakat is.

A pályázaton jelentős, összességében mintegy három és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben. A pályázók napelemes erőműveket terveznek építeni, de érkezett pályázat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító, 0,5 MW-os erőműre is. A pályázó erőművek összteljesítménye 629 MW.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár 15,73 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár pedig 18,41 Ft/kWh volt a bontás alapján. A MEKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani pályázaton csak legfeljebb 20 MW-os erőművel lehetett pályázni, míg tavaly akár 50 MW-ossal is. A napelemes technológia fejlődését mutatja, hogy az ajánlati árak a kisebb erőművi méret és a fokozódó piaci bizonytalanságok ellenére is kedvezőbben alakultak a tavalyinál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a harmadik pályázati kiírás még a tavalyi, igen alacsony árakhoz képest is további árcsökkenést hoz majd.

A Hivatal elnöke kiemelte ugyanakkor, hogy jelentős kihívást jelent a vártnál gyorsabban teret nyerő, időjárásfüggő napelemes erőművek ingadozó és nehezen becsülhető termelésének integrálása a villamosenergia-rendszerbe. A zavartalan ellátás biztosítása érdekében szükséges, hogy az időjárásfüggő technológiák elterjedése a villamosenergia-rendszer stabilitásának és rugalmasságának növelésével időben összehangoltan történjen.

Az Értékelő Bizottság megkezdte a benyújtott pályázatok teljeskörűségének vizsgálatát. A pályázóknak legfeljebb egy alkalommal, 15 napos határidővel lesz lehetőségük pótolni az esetleges hiányosságokat. Az eredményhirdetés ezt követően, 2021 októberében vagy novemberében várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem