25 °C Budapest
Budapest, Hungary, April 23, 2016: Aerial view of socialist era prefabricated panel blocks in Hungarian capital.

Ennyi az annyi: ilyen lakásokat lehet most venni 25 millió forintból Budapesten

2021. május 27. 16:03

Egyedülállók, fiatal párok, illetve az életüket újrakezdők körében népszerűek a 25 millió forintért kínált lakások, amelyekre érezhető kereslet mutatkozik: Budapesten és a régió központokban, kisebb és a centrumtól távolabb lévő ingatlanokat lehet ennyiből vásárolni. Azt, hogy 25 millió forintól mit lehet vásárolni, markánsan meghatározza az ingatlan mérete, állapota és fekvése.

Nagyot nem lehet álmodni huszonöt millió forintból, de a jelenlegi ingatlanpiacon jól körvonalazható kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Az Otthon Centrum tanulmánya szerint országos merítésben ekkora összegből jelenleg 33 négyzetméteres új építésű, vagy 44 négyzetméteres használt tégla, vagy 62 négyzetméteres panel társasházi lakás, sőt 99 négyzetméteres családi ház is vásárolható.

Természetesen nagyon nem mindegy, hogy hol van az ingatlan: a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban jellemzően az átlagnál kisebb alapterületű ingatlan jöhet szóba, míg a kisebb településeken a felsorolt átlagértékeknél nagyobb méretű lakóingatlan vásárolható ezért az összegért - áll az Otthon Centrum közleményében.

A vállalat elemzői a hálózat közvetítésével megkötött adásvételi szerződések feldolgozása után állapították meg a legfrissebb budapesti és országos adatokat.

A vételárat minden esetben markánsan meghatározza az ingatlan mérete, állapota és fekvése

– mutatta be a legfontosabb paramétereket Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető szerint 25 millió forintért a fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve egy 37 négyzetméteres tégla vagy egy 46 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni idén. Kerületenként azonban jelentős eltérés mutatkozik:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vidéken jóval megfizethetőbbek a lakóingatlanok. A legnagyobb városokban a budapestinél kétszer nagyobb méretű lakás is vásárolható ekkora összegből (az átlagos négyzetméterárak alapján 65 négyzetméteres), a kisebb megyei jogú városokban pedig még ennél is nagyobb téglalakás érhető el (75 négyzetméteres).

A nagyobb vidéki városokban ezért az összegért vásárolható panelek már egy átlagos családot is kiszolgálnak, a kisebb városokban inkább ezek szűkös kínálata okoz gondot. A régió központokban az átlagos eladási négyzetméterár alapján 72, a kisebb városokban 86 négyzetméteres lakás kapható ezért az összegért. A fővárosi agglomerációban 50 négyzetméteres tégla vagy 53 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni idén ezért az összegért.

„A piaci trendből egyértelműen kitűnik, hogy a kisebb lakások magasabb fajlagos áron kelnek el, mint a nagyobbak. A fővárosban 25 millió forint csak szerény lakásra elegendő. Leginkább a külső pesti kerületekben volt érzékelhető a mozgás téglalakások piacán, míg a panellakások esetében akár Buda olcsóbb lakótelepein is lehetett ekkora összegből kis lakást vásárolni” – összegezte Soóki-Tóth Gábor, aki konkrét példákat is említett: 25 millió forint elég volt, hogy Budapest XVII. kerületében egy 58 négyzetméteres, háromszobás, jó állapotú panelt vásároljon egy vevő.

Aki a Belvárosban szeretne ennyiért egy kis lakást venni, még ez sem bizonyult lehetetlennek, ámbátor a kínálat igen szűkös. Például a VII. kerületben, a Keleti pályaudvar közelében egy szobás, 31 négyzetméteres, felújított lakást vettek ennyiért. A budai oldalon, Békásmegyer Duna felőli oldalán közepes állapotú, kétszobás, 51 négyzetméteres panellakás kelt el ugyanennyiért.

Debrecenben kicsivel nagyobb, 55 négyzetméteres, kétszobás, távfűtéses téglalakás értékesítettek ennyiért. Az Otthon Centrum közvetítésével létrejött tranzakciók rekordere (a nagyobb városok közül) ebben a szegmensben egy pécsi ingatlan volt: 25 millió forintért egy 100 négyzetméteres, jó állapotú családi ház kelt el, de a képet árnyalja, hogy az ingatlan a városközponttól távol, kevésbé keresett városrészben található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35