Technicians fitting solar photo voltaic panels to a house roof in Ambleside, Cumbria, UK.

Állami állásfoglalás: 3 dokumentum is elég ezekhez az ingyenmilliókhoz

2021. május 13. 20:02

Aki a különböző állami támogatások hallatán belefogott lakása, háza felújításába, korszerűsítésébe, annak nem ismeretlen a napelemes rendszerekhez kötődő szaldó és bruttó elszámolás. Az ezekkel kapcsolatos feltétel- és határidő változások híre viharként söpört végig a sajtón és a legutóbbi időpont módosulás pedig igazi pánikot keltett, miszerint az idén június 30-ig beadott kérelmezők maradhatnak csak a mostani szaldós elszámolásban. A sok félreértést és indokolatlan pánikot elkerülendő, a hazai napelemes szakma egyik legnagyobb szereplője, az Optimum Solar kérvényezte a Magyar Államkincstár állásfoglalását az ügyben.

A napelemes rendszert tervező családok, a januárban megnyílt, amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó Otthonfelújítási Támogatás után, április 16. követően már szó szerint megrohamozták a napelemes cégeket. Ekkor bombaként robbant a hír, hogy mindenkinek bő két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az állami támogatás igénybevételével telepítendő napelemes rendszere még a meglévő, szaldós elszámolásba essen, ami valamivel kedvezőbb, mint az ezt követően hatályba lépő, egyelőre sok kérdőjelet tartalmazó bruttós rendszer. A szigorodó feltételek enyhítése miatt április 23-án a Magyar Napelem Iparági Egyesület is nyílt levélben fordult a szabályozók felé.

Igazi pánikhangulat van az ügyfelek között, nagyon sok a félreértés a régi és az új elszámolási rendszerre történő áttérés körül

– mondja Székely András, az Optimum Solar napelemes cég lakossági üzletágának, az Optimum Solar Home System (OSHS) ügyvezetője.

A cég úgy döntött, hogy segítendő a napelemes rendszerek iránt érdeklődő családok tisztánlátását, állásfoglalást kérnek a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani 2021. június 30-ig az Államkincstárnak ahhoz, hogy a szaldós elszámolási rendszerbe maradhasson a kérelmező.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megérkezett válasz egyértelművé teszi a helyzetet: aki garantáltan szaldós elszámolásban szeretne maradni, annak a kivitelező céggel történt szerződéskötés után 2021. június 30-ig elegendő benyújtania a Magyar Állam Kincstár (MÁK) felé a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítés igazolást, az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról, valamint a projekthez kapcsolódó számlákat.

Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződést, hálózati engedélyes nyilatkozatot kizárólag a 2021. június 30. után benyújtott elszámolások esetében kell csatolni a támogatás igényléséhez. Ezen dátum után benyújtott napelemes rendszerek esetében viszont csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóracsere 2021.06.30-ig megvalósult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?