27 °C Budapest
Technicians fitting solar photo voltaic panels to a house roof in Ambleside, Cumbria, UK.

Állami állásfoglalás: 3 dokumentum is elég ezekhez az ingyenmilliókhoz

2021. május 13. 20:02

Aki a különböző állami támogatások hallatán belefogott lakása, háza felújításába, korszerűsítésébe, annak nem ismeretlen a napelemes rendszerekhez kötődő szaldó és bruttó elszámolás. Az ezekkel kapcsolatos feltétel- és határidő változások híre viharként söpört végig a sajtón és a legutóbbi időpont módosulás pedig igazi pánikot keltett, miszerint az idén június 30-ig beadott kérelmezők maradhatnak csak a mostani szaldós elszámolásban. A sok félreértést és indokolatlan pánikot elkerülendő, a hazai napelemes szakma egyik legnagyobb szereplője, az Optimum Solar kérvényezte a Magyar Államkincstár állásfoglalását az ügyben.

A napelemes rendszert tervező családok, a januárban megnyílt, amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó Otthonfelújítási Támogatás után, április 16. követően már szó szerint megrohamozták a napelemes cégeket. Ekkor bombaként robbant a hír, hogy mindenkinek bő két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az állami támogatás igénybevételével telepítendő napelemes rendszere még a meglévő, szaldós elszámolásba essen, ami valamivel kedvezőbb, mint az ezt követően hatályba lépő, egyelőre sok kérdőjelet tartalmazó bruttós rendszer. A szigorodó feltételek enyhítése miatt április 23-án a Magyar Napelem Iparági Egyesület is nyílt levélben fordult a szabályozók felé.

Igazi pánikhangulat van az ügyfelek között, nagyon sok a félreértés a régi és az új elszámolási rendszerre történő áttérés körül

– mondja Székely András, az Optimum Solar napelemes cég lakossági üzletágának, az Optimum Solar Home System (OSHS) ügyvezetője.

A cég úgy döntött, hogy segítendő a napelemes rendszerek iránt érdeklődő családok tisztánlátását, állásfoglalást kérnek a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani 2021. június 30-ig az Államkincstárnak ahhoz, hogy a szaldós elszámolási rendszerbe maradhasson a kérelmező.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megérkezett válasz egyértelművé teszi a helyzetet: aki garantáltan szaldós elszámolásban szeretne maradni, annak a kivitelező céggel történt szerződéskötés után 2021. június 30-ig elegendő benyújtania a Magyar Állam Kincstár (MÁK) felé a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítés igazolást, az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról, valamint a projekthez kapcsolódó számlákat.

Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződést, hálózati engedélyes nyilatkozatot kizárólag a 2021. június 30. után benyújtott elszámolások esetében kell csatolni a támogatás igényléséhez. Ezen dátum után benyújtott napelemes rendszerek esetében viszont csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóracsere 2021.06.30-ig megvalósult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?