11 °C Budapest
Early spring snowfall . Blooming trees covered with snow

Betett a rezsinek a hideg április: látványosan több gáz fogyott

2021. május 4. 16:33

Több mint 942 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország idén áprilisban. Ez közel 200 millió köbméterrel több, mint az előző év ugyanezen hónapjának fogyasztása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása az áprilisban tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt. Áprilisban már elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra, azonban az áprilisi szokatlan hideg időjárás miatt az MFGT egyes tárolói még kitároltak.

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatos ellátást biztosít. A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot. A tárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2,1 milliárd köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük. A földgázkereskedők a következő téli időszakra jelentős lekötésekkel rendelkeznek és nincs műszaki akadálya annak, hogy a szükséges gázmennyiség a földgáztárolókba kerüljön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?