Indul a roham a hazai erdők aranyáért: 200 ezres bírságot kaphatsz, ha nem figyelsz

Indul a roham a hazai erdők aranyáért: 200 ezres bírságot kaphatsz, ha nem figyelsz

2021. március 28. 07:04

Itt a medvehagyma-szezon, sokan indulnak begyűjteni ilyenkor az erdők "zöld aranyát", mely nem csak ezernyi bajra hatásos gyógyír, de jó pénzért el is lehet adni. Nem árt azonban tisztában lenni a szedésére vonatkozó szabályokkal, ahogy azzal sem, hogy könnyen össze lehet téveszteni egy kedves, nagyon is mérgezőnövénnyel, a gyöngyvirággal.

Aki járt már március végén, április elején a Mecsekben, az biztosan érezte már azt a jellegzetes "fokhagymaillatot" (szagot?), ami ilyenkor belengi az erdőket, réteket. A kirándulók bizonyára tudják, hogy az allium ursinumtól, azaz a medvehagymától ilyen sűrű ilyenkor a levegő. Sokan pont azért érkeznek az évnek ebben a szakában Orfű környékére, hogy begyűjtsék a "zöld aranyat", mely persze az ország más vidékein is megterem, de mégis itt van belőle a legtöbb. Tudni kell a medvehagymásról, hogy kifejezetten értékes növény, mely ezer fére bajra, nyavalyára hatásos. 

Köhögésben, fulladozásban, tagoknak elesésében, vízkórságban, negyednapi hideglelésben, kólikában, s több efféle taknyos hidegségből támadó nyavalyákban régtől fogva dicsértetik

 - írja Mátyus István az 1762-ben megjelent Diaetetica című könyvében. 

A medvehagyma annyi bajra gyógyír, hogy az már szinte gyanús: csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az érfalak rugalmasságát, javítja az emésztést, megszünteti a gombás bőrfertőzéseket, kiűzi a gyerekből a gilisztát. A romák csodanövénynek tartották, a javasasszonyok amolyan életelixírként használták, innen a cigányfokhagyma elnevezés. Hatása erősebb, mint a fokhagymáé, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

Fontos tudni azonban, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

Az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat hiteles információt az egyes erdőterületek besorolásáról, de a Nébih erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Hogyan adózzunk?

Amellett, hogy a medvehagyma árusítás céljából való gyűjtése mindképp engedélyhez kötött, még adóköteles is. 2016. január elsejétől azonban egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, aminek következtében a magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek alapján a felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.

Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, lapunknak eljuttatott információi szerint, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.

Az elmaradt adózáson felül természetesen az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát körültekintően eljárnia annak, aki egy kis tavaszi kereset kiegészítésért a közeli erdőbe menne gyűjtögetni.

Gyógyerő vagy halálos méreg?

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. Szedésnél a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni a gyöngyvirágtól, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér és csillag alakú, a szár csúcsán fejlődik. Ezzel szemben a gyöngyvirág virágja harang alakú.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Ha utcai árusnál találkozunk a medvehagymával, a legkönnyebben úgy lehet megbizonyosodni arról, hogy nem gyöngyvirágról van szó, hogy a medvehagyma levele fokhagymaszagú, a gyöngyvirágénak pedig nincs szaga.

(Címlapkép: MTI/Varga György)

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22