Volt dolguk a vízügyeseknek februárban: ilyen krízisekkel kellett megbirkózniuk

Volt dolguk a vízügyeseknek februárban: ilyen krízisekkel kellett megbirkózniuk

MTI
2021. március 11. 18:28

Nehéz dolguk volt februárban a vízügyi szakembereknek, az ilyenkor megszokottól eltérő időjárás próbára tette mind a tizenkét vízügyi igazgatóságot - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A főigazgató közlése szerint húsz jégtörő hajójuk állt készenlétben a tél utolsó hónapjában, de ezekre végül nem volt szükség, mert inkább az eső miatt kellett beavatkozniuk.

Februárban gondot okozott a belvíz, az árvíz és a nehézfémszennyezés is

- jelezte. Láng István elmondta azt is, hogy a vízminőségi problémák során nagyon sok, mintegy 200 mintát vettek, ráadásul a nehézfémszennyezést nem könnyű kimutatni és időigényes folyamat.

Hozzátette, a nehézfém mellett PET-palackok is "érkeztek": több mint 42 tonnányi szemetet kellett kiemelni a vízből.

Kérdésre elmondta azt is, mostanra rendeződött a helyzet, csak a belvíz ad feladatot néhol a szakembereknek.
"Ez egy nagyon érdekes február volt, ebből a szempontból, hiszen naponta átlagosan 10,7 millió köbméter vizet emeltünk ki, tehát ez azt jelenti, ha ezt nem emeltük volna ki, akkor ez 10 ezer hektárt öntött volna el" - hangsúlyozta Láng István.
Hozzátette, ennek ellenére is mintegy 60 ezer hektárnyi területet öntött el a víz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?