13 °C Budapest

Olcsóbbak lettek az albérletek Budapesten: egyelőre ennyi az annyi

2021. február 2. 15:03

Még olcsóbbak lettek a kiadó lakások, de nem mindenhol - Budapesten majdnem minden tizedik ingatlan kiadó volt 2020-ban. Az országos lakbérindex szerint tavaly decemberben 11 százalékkal olcsóbban lehetett kivenni egy-egy albérletet. Budapesten éves szinten több mint 14 százalékkal csökkentek az albérletárak, míg Pest megyében jóval visszafogottabb, 2,6 százalékos volt a visszaesés. Bár az ország nagyobb részén szintén csökkenés következett be, az észak-magyarországi és észak-alföldi térségben lévő albérletek kivételek: ezeknek a bérleti díja 3,6, illetve 1,4 százalékkal nőtt.

Még lejjebb ereszkedett a kiadó lakások bérleti díja a múlt év utolsó hónapjában - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexből, amely több mint 80 ezer hirdetés adatai alapján bemutatja azt is, hogy 2020-ban a fővárosi kerületekben a lakásállományhoz képest mennyi volt a kiadó lakások aránya az ingatlanhirdetési portálon. Decemberben az országos albérletárak 1,3 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest, az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva pedig 11 százalékos volt a csökkenés.

Csökkenés, kivételekkel

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta: “December volt sorrendben az ötödik hónap, amikor csökkent az országos lakbérindex, és a fővárost sújtja legjobban az albérletpiaci keresletcsökkenés. Éves szinten a fővárosi albérletárak 14,3 százalékkal estek vissza. Pest megyében viszont csak 2,6 százalékkal.  Az eltérés részben azzal magyarázható, hogy a fővárosi albérletáresés jóval magasabbról indult, és a befektetőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a koronavírus okozta helyzethez és a külföldi turisták hiányához. Pest megyében nem volt korábban olyan mértékű áremelkedés, ráadásul a kínálat is szűkösebb volt."

A szakember hozzátette: “Az ország nagy részében szintén csökkentek a bérleti díjak. Ezzel szemben az észak-magyarországi és észak-alföldi városokban található albérletek drágulást mutattak éves szinten: előbbiek 3,6, utóbbiak 1,4 százalékkal kerültek többe."

Mekkora a fővárosi “albérlettorta"?

Az ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy tavaly az összes budapesti lakás 9 százalékát hirdették kiadásra, ám a kerületek között hatalmas különbségek voltak. 2020-ban majdnem 925 ezer lakóingatlan szerepelt a nyilvántartásban, amiből több mint 80 ezer megjelent kiadóként az ingatlan.com oldalán a tulajdonosok és ingatlanközvetítők kínálatában. (A kiadóként meghirdetett ingatlanok aránya nem a hirdetések számából lett kalkulálva, hanem az ingatlan.com csoportosított nézete alapján, ahol a hirdetések ingatlanonkénti csoportosításban látszanak.)

Az V., a VI. és a VII. kerületben az összes lakás 21-30 százalékára kerestek bérlőt a tulajdonosok. Jelentős - 11-16 százalékos volt - az albérletek aránya az I., a II., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben is. A legnagyobb arányban az V. kerületben adták ki a lakásokat: itt az összes lakás 30 százaléka jelent meg tavaly kiadó ingatlanként az ingatlan.com-on.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A többi budapesti városrészben ugyanakkor 10 százalék alatt maradt a kiadó lakások aránya. A külső kerületben pedig sokkal szűkebb a kínálat, mivel az összes lakás alig 2-3 százalékát hirdették meg kiadásra 2020-ban.

Az a tény, hogy tavaly majdnem minden harmadik belvárosi lakást kiadásra hirdettek meg az ingatlan.com-on, részben nem meglepő, mivel a KSH adatai alapján 2019-ben a vevők 30 százaléka külföldi volt a belső kerületekben, illetve 2015 és 2019 között a fővárosi lakásvásárlók 30-40 százaléka befektetési céllal keresett ingatlant

- értékelte az adatokat Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm