Te is kaptál ilyen levelet a Magyar Postától? Átverés, lenyúlhatják a pénzed!

Te is kaptál ilyen levelet a Magyar Postától? Átverés, lenyúlhatják a pénzed!

2020. december 1. 16:51

Kihasználva az ünnepi fennforgást és a megnövekedett rendelésszámot, ismét kéretlen, veszélyes e-maileket küldözgetnek a Magyar Posta nevében. Semmiféleképpen ne kattints a zöld gombra!

Kéretlen e-mailek árasztották el a postafiókokat, méghozzá a Magyar Posta nevében. A vállalat arculati elemeit használó hamis e-mailben csomag átvételéhez kérik a szállítási díj kifizetését. 

 

A levél alján található "Fizessen online" feliratú gomb adathalász weboldalra irányítja a címzett, 

az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak!

A hamis levelek tárgyában "A csomag készen áll a szállításra! | Magyar Posta", feladóként a "Magyar Posta " cím látszik.

Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra! Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyar Posta nem küld emailben szállítási adatokat. Amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat

 - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Posta.

Nem ez az első alkalom

Utoljára augusztusban figyelmeztettek hasonló jelenségre, akkor egy látszólag csomagkövetési értesítésnek tűnő linket küldtek, de arra kattintva nem a posta oldalára kerülntek az ügyfelek, hanem egy adathalász felületre.

Jó tudni, hogy az e-mailben érkezett csalási kísérleteket könnyebb lehet ezek alapján felismerni:

  • Egy közismert szervezet vagy szolgáltató által kiküldött valódi és hiteles értesítés mindig egységes szövegezésű, azaz nem keveredik benne a tegező és a magázó stílus.
  • A feladó e-mail címe kattintás nélkül is olvasható, így rögtön gyanakodjunk, ha nem a szervezet vagy szolgáltató hivatalos levelezőrendszeréből, e-mail címéről érkezik az üzenet, vagy a megadott link nem az adott cég vagy szervezet hivatalos honlapjára visz.
  • A szolgáltató vagy szervezet hiteles levelének vagy értesítésének a megjelenése egységesen felépített, és a szervezet hivatalos arculati elemei láthatók benne.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?