17 °C Budapest
Kiderült a streaming-titok: ennyi magyar fizetett már elő, ezért szeretik

Kiderült a streaming-titok: ennyi magyar fizetett már elő, ezért szeretik

2020. november 6. 16:02

Egyre népszerűbbek a streamingszolgáltatások révén igénybe vett online videótárak, a Nemzeti Filmintézet megbízásából a Kantar-Hoffmann piackutató által készített reprezentatív felmérés szerint csaknem minden második magyar felnőtt használt vagy használ jelenleg is fizetős tartalomszolgáltatást, a VoD-ot (Video on Demand) jellemzően reklámmentessége és széles kínálata miatt kedvelik meg egyre többen - tudatta a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A tévénézés Magyarországon egyelőre még a legkedveltebb tartalomfogyasztási módnak számít, a felnőtt lakosság 94 százaléka szokott tévézni a kutatás szerint, 81 százalék heti rendszerességgel. A népesség 94 százaléka az ingyenes virtuális videókat is megtekinti, csak valamivel ritkábban; a heti rendszeresség az online videók esetében 77 százalékos. A tévécsatornák műsorait ingyenes online felületen a magyarok 71 százaléka követi - olvasható a közleményben.

Mint írják, a felnőtt lakosság csaknem fele (47 százaléka) vesz vagy vett már igénybe előfizetéses tartalomszolgáltatást, amikor egy havi díjért cserébe korlátlanul nézhet filmeket, sorozatokat az adott szolgáltató kínálatából.

Viszonylag sokaknak épült ez be a mindennapjaiba, 29 százalék heti rendszerességgel használ ilyen szolgáltatást. Az online elérhető, fizetős filmkölcsönzők, amelyeknél korlátlan havi használat helyett egy film megtekintéséért fizetünk, egy kicsit kevésbé népszerűek. A lakosság 29 százaléka próbálta már és 11 százalék használja ezeket legalább hetente.

Aki előfizetője már egy VoD alapú szolgáltatásnak, az elsősorban azért kedvelte meg, mert nem kell reklámokat néznie (59 százalék), rugalmasan dönthet róla, mikor néz meg egy adott tartalmat (56 százalék), széles kínálatból válogathat (47 százalék) és különböző eszközökön is igénybe veheti a szolgáltatást (37 százalék).

A streamingszolgáltatások előfizetői minden korosztályban megtalálhatók, egyedül a 60 év felettieknél alacsonyabb az arányuk (11 százalék), az összes többi korcsoportban 20-25 százalékos. Jellemző rájuk, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, és nincsenek a megélhetésüket veszélyeztető anyagi problémáik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szolgáltatás nem csak a fővárosiak körében népszerű.

Hazánkban a legnagyobb arányban (38 százalék) a kisvárosban élők élnek ezzel a lehetőséggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05