6 °C Budapest

Rengeteget spórolhatsz a fűtésen: szinte azonnal megtérül ez a rezsitrükk

2020. október 20. 18:06

A 2021-től életbe lépő szigorodó energetikai szabályok, és az általános ingatlan-felújítási trendeknek köszönhetően mind nagyobb figyelem hárul a hőszigetelésre.

Legyen szó új ház építéséről, vagy egy nagyobb volumenű ingatlan-felújításról, a hőszigetelőrendszerek valószínűleg elsők között kerülnek a kivitelezők és a megbízók figyelmének a középpontjába. Telepítésüknek köszönhetően ugyanis jelentős mértékben csökken az ingatlanok fűtési energiaigénye, ami nagymértékű rezsicsökkenéssel járhat. Az újHÁZ Centrum és az Austrotherm szakértői által összeállított hőszigetelési kisokosban 5 kérdés mentén tudhatunk meg mindent az egyre népszerűbb energiahatékony megoldásokról.

A hőszigetelés ma már nem opció, sokkal inkább kötelesség. A magyar ingatlanok hány százalékának van szüksége energiahatékonyságot fokozó megújulásra?

A magyarországi épületállomány jelentős része felújításra szorul: a családiházak 80 százalékát, a középületek szintén közel 80 százalékát és a társasházak több mint 60 százalékát valamilyen módon fel kellene újítani. A családi házak energiaigénye átlagosan 240 kWh/m2év, ami a mai követelménynek a duplája, de nem sokkal jobb a helyzet a társasházak esetében sem (190 kWh/m2év). A felújítási ráta éves szinten még a 30 százalékos energiamegtakarítást realizáló könnyű felújítás esetén sem éri el a 3 százalékot, a mély, 60 százalék feletti energiamegtakarítással járó felújítás pedig még a 0,1 százalékot sem közelíti meg. Ez nagyon messze van a kívánt értéktől.

Milyen szempontok alapján érdemes hőszigetelőrendszer választani?

Az árak helyett elsősorban a termék sajátosságait érdemes figyelembe venni, illetve a vásárlási döntést tudatos szempontok alapján szükséges meghozni. Ilyen az ár-érték arány, illetve az ökológiai lábnyom, ami sokat elárul a valóban hatékony hőszigetelőrendszerekről.

Az elmúlt években milyen jelentős fejlődésen mentek keresztül a hőszigetelőrendszerek?

Az előírások mind hatékonyabb hőszigetelést várnak el az építőanyag-gyártóktól, amire többféle válasz is létezik. A hatékonyság egyrészről emelhető a hőszigetelő lapok vastagságának növelésével, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan innovatív, fokozott hőszigetelő képességű megoldások is, melyekkel hatékonyabban, kisebb rétegvastagságban is teljesíteni lehet az energiahatékonysági a követelményeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyi idő alatt tud megtérülni egy nagyobb volumenű hőszigetelés-központú felújítás?

A hőszigetelés azonnali hatással jár a kényelemre és az emberi egészségre, hiszen nő a lakás komfortfokozata, a falból nem dől a hideg, megszűnik a páralecsapódás, penészesedés. Ebből a szempontból nézve tehát a beruházás gyorsan megtérül.

A szigorúan vett anyagi megtérülés esetében akkor tud a leggyorsabban megvalósulni, ha a felújításnak azonos energiamegtakarítás mellett a legkisebb a beruházási költsége, így a befektetett pénz 5-7 év alatt visszanyerhető. Költségesebb megoldásoknál a megtérülési idő akár ennek a duplája is lehet. Ha az ingatlanunk értékét nézzük, a hőszigetelés ára sokkal hamarabb megtérül, hiszen Magyarországon a felújított házak értéke a hőszigetelés után kb. 15 százalékkal nő, így egy átlagos házzal számítva akár 6-7 millió forint értéknövekedés is realizálható. Vagyis a felújítás már aznap megtérül, ahogy a kivitelezőt kifizetik a megrendelők.

A szigorodó energetikai szabályozások milyen hatással vannak a lakosság hőszigetelési hajlandóságára?

A jelenlegi gazdasági környezetben a hőszigetelés a lehető legjobb befektetés, ezt pedig az ingatlantulajdonosok is felismerték, éppen ezért várhatóan tovább fog nőni a hőszigetelési kedv.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem