16 °C Budapest

2,5 milliárd forint jut távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére

2020. április 3. 10:30

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium napokban lezárult pályázata a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását és javítja energiahatékonyságukat - emelte ki Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A kiírás a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervvel, a Nemzeti Energiastratégiával és a Nemzeti Energia- és Klímatervvel összhangban hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly szeptemberben megnyitott pályázata 2020. március 31-én lezárult. Az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2019) a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő. A kiírásra összesen 336 érvényes pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra.

Az energetikai korszerűsítéseket több társasház és lakásszövetkezet évek óta tervezte, a célzott támogatás lehetővé teszi a régóta időszerű fejlesztések megvalósítását. Az átlagos támogatási igény nagyságrendileg 7,5 millió forint, ami lakásonként átlagosan 90 ezer forintnyi támogatást jelent. A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Az okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okos költségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert. A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással - szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is - legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a pályázatok támogatásával várhatóan több mint 28 ezer korszerűtlen, hőmérséklet-szabályozással és okos költségmegosztóval el nem látott távfűtéses lakásban sikerül költséghatékony módon elérni az energiaveszteség és az üvegházhatású gázok csökkentését. Hozzátette: A távhőszolgáltatásban érintett lakások közösségi fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben a kormány a jövőben is segíti a magyar háztartásokat abban, hogy okosmérő eszközök beszerelésével saját maguk dönthessenek energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm